Nenechte si ujít Dny evropského dědictví a 28. ročník Hrnčířských trhů

Trhy v Berouně mají dlouhou tradici Foto: Petra Stehlíková

BEROUN – Dny evropského dědictví a Hrnčířské trhy se konají první zářijový víkend v Berouně. Letošní téma dnů je: Památky spojují svět. Dny se konají 7. září, trhy pak i v neděli 8. září.

V rámci oslav budete moci vidět berounské památky, které budou otevřené a vstupné je zdarma. Nenechte si ujít také zajímavé výstavy a doprovodné akce.

Významnou součástí oslav jsou Hrnčířské trhy. Mezi keramiky se letos představí na 30 zahraničních vystavovatelů z Evropy. I letos bude nejpočetnější skupina z Maďarska, dále Slovenska, Polska, Rumunska, ale i z Německa, Bulharska, Itálie a po druhé přijede i autorka z Jižní Koree.

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a i dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, jako jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov (radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd.), které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.