Obce šetří díky novému LED osvětlení

Nové LED lampy jsou instalované i na hlásnotřebaňské návsi Foto: Lucie Hochmalová

HLÁSNÁ TŘEBAŇ – Obce na dolním toku Berounky díky výměně starého veřejného osvětlení za úsporná LED světla výrazně snižují náklady za energie. Obec Hlásná Třebaň ušetřila letos díky instalaci LED lamp veřejného osvětlení skoro 160 tisíc korun.

„A to jsme lampy instalovali v průběhu zúčtovacího období, takže v příštím roce může být úspora ještě větší. Zároveň šetříme s novými lampami za opravy světel – v letošním roce jsme na opravy nevynaložili ani korunu, zato vloni 78 800 korun. Celková roční úspora díky novým lampám tak činí téměř 240 tisíc korun,“ informoval občany starosta Tomáš Snopek.

Výměnu veřejného osvětlení za úsporná LED světla plánují nyní i v Řevnicích. Od října bude probíhat v pravobřežní části města vlevo od Nezabudického potoka a v lokalitě Za Vodou. Jde o první etapu, v níž bude díky dotaci vyměněno 330 světel, 53 sloupů, 3,5 kilometrů kabelů a rekonstruováno několik rozvaděčů. Nově instalovaná LED světla budou navíc opatřená inteligentním řízením, které v pozdní noci a nad ránem na několik hodin sníží intenzitu svícení na 40 procent. Na druhou etapu zahrnující zbylou část města nyní radnice žádá dotaci.