Sochaři vydraží svá díla na pomoc Ukrajincům žijícím v Poberouní

Foto: Petra Stehlíková

DOBŘICHOVICE – Umělci, kteří se v minulosti zúčastnili sochařského symposia Cesta mramoru v Dobřichovicích, budou dražit svá díla na pomoc Ukrajině. Dobročinnou aukci připravuje Občanské sdružení Cesta mramoru. Konat se bude 28. dubna od 19 hodin v dobřichovické restauraci Panská zahrada.

Od roku 2003, kdy se konal první ročník symposia, se ho u Berounky zúčastnily na tři desítky umělců. Někteří se rozhodli darovat do aukce obraz, jiní sochu nebo třeba akvarel. Objeví se i díla těch, kteří se osobně zúčastnit nemohou. „Jan Koblasa, světoznámý sochař, již bohužel nežije. Ale nechal nám zde sochu Piety, která by právě nyní mohla pomoci,“ říká prezident sdružení, akademický sochař Petr Váňa z Karlíku. Dražit se bude i kamenný model od japonského sochaře Osamu Ishikawy, který u Berounky sochal v roce 2005.

Ještě před samotnou aukcí budou díla od 24. dubna vystavena v Panské zahradě na předaukční výstavě. Vznikne rovněž digitální katalog děl, který organizátoři rozešlou do galerií, firmám a sběratelům. Aukce se může zúčastnit každý, kdo se do ní přihlásí. Potřebné informace budou zveřejněny i na webu symposia Cesta mramoru symposium.fabian.cz.

(pan)