Výtvarný plenér bude inspirovaný Maxem Pirnerem

Oranžérie Foto: z archivu Zámku Liteň

LITEŇ – Nová oranžérie zámku Liteň se otevře veřejnosti při vernisáži výtvarného plenéru inspirovaného Maxem Pirnerem. Výtvarný plenér pro amatérské malíře s názvem Max Pirner: Láska, myšlenka a život se uskuteční od 4. července do 7. července.

Milovníci umění, kteří zavítají na zámek Liteň na Berounsku o prvním červencovém víkendu, budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si prostor oranžérie. Na závěr čtyřdenního výtvarného plenéru chystá nezisková organizace Zámek Liteň, z. s. ve spolupráci s Národní Galerií v Praze přednášku a vernisáž děl inspirovaných tvorbou Maxe Pirnera. Nově zrekonstruovaná oranžerie a zámecká konírna bude otevřena veřejnosti v neděli 7. července od 15 hodin.

Oranžérie v Litni je součástí zámeckého areálu Liteň, který se nachází ve Středočeském kraji. Tato historická budova byla původně postavena pro pěstování exotických rostlin, což bylo oblíbené u šlechtických rodů v 18. a 19. století. Oranžerie prošla významnou rekonstrukcí a nyní slouží jako kulturní a společenský prostor. Veřejnosti se otevírá jen několikrát do roka. Přednáška a vernisáž na závěr čtyřdenního výtvarného plenéru Max Pirner: Láska, myšlenka a život, se koná u příležitosti 170. výročí narození a 100. výročí úmrtí Maxmiliána Pirnera (1854 – 1924) a 5. výročí vzniku expozice NGP 1796-1918: Umění dlouhého století.

Tato jedinečná akce je otevřena široké veřejnosti. „Srdečně zveme na veřejně přístupnou část výtvarného plenéru,“ říká Monika Švec Sybolová z Národní galerie v Praze. „Těšit se můžete na zajímavou přednášku a vernisáž v nově zrekonstruované oranžérii, kde představíme výsledky naší práce.

Program:

Neděle 7. 7.

15.00 Přednáška: Max Pirner a Liteň, zámecká konírna

  • Monika Švec Sybolová bude hovořit o Pirnerově pobytu v Litni a jeho výtvarné práci pro rodinu Daubků.

16.00 Vernisáž výsledků plenéru: Max Pirner: Láska, myšlenka a život, zámecká oranžérie

  • Úvodní slovo Jakub Špaňhel a Monika Švec Sybolová.

Přednáška s vernisáží je vyvrcholením čtyřdenního výtvarného plenéru,“ dodává Jakub Špaňhel. „Těšíme se, že společně oslavíme tvorbu a život Maxmiliána Pirnera na této jedinečné a inspirativní akci!“ Přednáška i vernisáž je pro veřejnost zdarma.

Podrobnosti o plenéru:

Výtvarný plenér pro amatérské malíře Max Pirner: Láska, myšlenka a život se uskuteční od 4. července do 7. července na zámku v Litni. Díky rodu Daubků, kteří místo otevřeli výtvarníkům Národního divadla, se zámek Liteň a jeho okolí stalo inspirativní náručí pro mnoho umělců. Maxmilián Pirner zde zanechal nesmazatelné stopy, například hrobka rodiny Daubků, která byla v květnu výjimečně zpřístupněna veřejnosti, je velkým unikátem mezi českou sepulkrální architekturou. Během plenéru se výtvarníci budou inspirovat jeho tvorbou a pod vedením Jakuba Špaňhela aktualizovat a vizualizovat témata a hodnoty předminulého století pro dnešní dobu. Kapacita výtvarného plenéru je již zcela naplněna.

Zámek Liteň chystá výjimečný den plný umění a historie

Maxmilián Pirner (1854–1924) byl významný český malíř a grafik, který se řadil k představitelům symbolismu a secese. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde také později působil jako profesor. Často navštěvoval zámek Liteň, kde se scházela umělecká a kulturní elita té doby. Liteňský zámek vlastnil jeho přítel a mecenáš, baron František Daubek, což umožňovalo Pirnerovi tvořit a pobývat v inspirativním prostředí.

Pirner byl také úzce spojen s Národním divadlem v Praze. Vytvořil několik významných výtvarných děl pro výzdobu interiéru divadla, včetně maleb a dekorativních prvků. Jeho práce přispěly k uměleckému charakteru a celkovému estetickému dojmu budovy, která je národním kulturním symbolem.

Celkově byl Maxmilián Pirner významnou osobností české umělecké scény konce 19. a počátku 20. století, jehož tvorba a působení výrazně ovlivnily kulturní život v Čechách.