LETY – Zlatým kuchařem za rok 2022 se stal Marek Fichtner z Letů. Anketa je vyhlašována od roku 2013 a porotci hodnotí kreativitu, hledání nových cest a řemeslnou zručnost kuchařů.
Marek Fichtner v současné době šéfuje restauraci Červený jelen v Praze. „Rád bych poděkoval za ocenění Zlatý kuchař. Úspěch není pouze mým individuálním triumfem. Jedná se o výsledek týmové práce našeho kolektivu v Červeném Jelenovi a dalších talentovaných kuchařů, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat. Je pro mě velkou ctí, že mé dosavadní úsilí bylo takto oceněno.“
Anketa Zlatý kuchař je vyhlašována od roku 2013. Pořádající redakce Gastro&Hotel pravidelně oslovuje 30 až 40 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší, tedy novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Každý z porotců sestavuje svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů za uplynulý rok. Letos byla anketa vyhlášena posedmé, tři roky během covidu se nekonala.
Marek Fichtner působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Po návratu do Česka pracoval v hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně. Je známý svým jedinečným přístupem k surovinám i svou pokorou ke kuchařské tradici. To vše rád samozřejmě předává dál i na svých kurzech v Gourmet Academy.
Rozhovor s Markem Fichtnerem si můžete přečíst na našem webu ZDE.