Do letního sídla prezidentů přichází barevný podzim

Zámek Lány leží ve stejnojmenné obci uprostřed křivoklátských lesů. Do jeho areálu se dlouho nesmělo, teprve v roce 1990 byl veřejnosti zpřístupněn zámecký park. A v loňském roce se lidé poprvé podívali i dovnitř budovy v rámci komentovaných prohlídek. Letos je můžete stihnout ještě do konce října.

Lánský barokní zámek má v naší republice výjimečné místo. Od roku 1921 je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky, z nichž někteří tu v minulosti i žili. Dnes mohou návštěvníci vidět reprezentační salony v prvním patře, rozlehlý park, palmový skleník, kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš nebo část obory, kde je naučná stezka s vyhlídkou pro pozorování zvěře.

Od tvrze po zámek
Na tomto nyní vyhlášeném místě stávala nejméně od roku 1392 dřevěná tvrz. Během staletí ji vlastnily různé šlechtické rody. Celou obec pak na konci 16. století zakoupil císař Rudolf II. a tvrz přestavěl na renesanční lovecký zámeček. V 17. století za držení Valdštejnů proběhla ještě barokní přestavba, kdy byl zámek zvýšen o jedno patro. Velká renovace se konala i v letech 1902 až 1903.

Nedlouho poté objekt koupil Československý stát a proběhly poslední stavební úpravy architekta Josipa Plečnika. Stopa této slavné osobnosti je nejvíce patrná v parku, kde u hráze rybníka stojí zeď s impozantní kašnou. Plečnik rozšířil také palmový skleník.

Zveme vás na prohlídku
Návštěva zámku je velmi zajímavá a připomíná prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. V prvním patře se nacházejí reprezentační místnosti včetně pracovny TGM, dále tu uvidíte knihovnu, modrou a velkou jídelnu, žlutý audienční nebo hudební salon. Krásou oplývá i reprezentační hala, z níž vede slavnostní dubové schodiště. Součástí prohlídky je i interiér kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš.

Prohlídky zámku jsou omezené a je potřeba si je online rezervovat na webu Správy Pražského hradu. Konají se až do konce října, obvykle každou hodinu od 10 do 13 hodin.

Anglický park a palmový skleník
Zámecký park vznikl kolem roku 1770 a o 15 let později v blízkosti „vyrostlo“ malé arboretum a rozárium, taková francouzská květinová zahrada. Tehdy tu kolem byly valy a vodní příkop, takže chybělo místo na rozšíření parku. Naštěstí je nechal zlikvidovat kníže Karel Egon II. z Fürstenberka v polovině 19. století, čímž vznikl prostor na založení anglického parku o nynější rozloze 110 hektarů.

Procházka je zde velmi příjemná. Od zámku vede dlouhá jírovcová alej, můžete kráčet po mnoha cestách až k okrasnému rybníku, který má dokonce umělý ostrůvek. Dominantou je kašna Josipa Plečnika s chrličemi v podobě lvích tlam.

Za návštěvu rozhodně stojí palmový skleník, postavený v roce 1880. Nynější vzhled získal díky Josipu Plečnikovi za prezidenta Masaryka, kdy byl rozšířen o jedno křídlo. Dnes ho můžete vidět po rozsáhlé obnově z roku 2015.

Hlavy státu v Lánech
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk si Lány velmi oblíbil, po abdikaci na úřad prezidenta v roce 1935 se do obce i se svou rodinou přestěhoval. Všichni zde byli nakonec pohřbeni v jednoduchém venkovském hrobě, který se v dobách totality stal symbolem československé demokracie.

Lánskou rezidenci příliš nevyužíval Edvard Beneš, zato během války tu bydlel nemocný prezident Emil Hácha s dcerou. Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Antonín Novotný a Ludvík Svoboda do Lán zavítali málokdy, stejně jako Gustáv Husák. Až prezident Václav Havel navázal na tradice Masarykovy doby a od roku 1989 Lány opět ožily.

Praktické informace

  • Zámecké prohlídky se konají od 1. března do 31. října od úterý do neděle.
  • V říjnu je otevřeno od 9:30 do 17 hodin.
  • Vstup do parku je zdarma.
  • Psi do parku nemohou.
  • Zájemci mohou navštívit i oboru v Lánech, je zde dřevěná vyhlídka. Děti platí 20 Kč, dospělí 50 Kč.
  •  Naučná stezka je přístupná celoročně, spojuje obec Lány s oborou a měří 5 kilometrů.