Vydejte se po stopách dětství Antonína Dvořáka do Nelahozevsi

Zámek Nelahozeves Foto: z archivu rodiny Lobkowiczů

NELAHOZEVES – Nelahozeves je obec známá nejen svým krásným renesančním zámkem, ale především proto, že se tu v roce 1841 narodil světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák. Po zdařilé rekonstrukci byl nedávno zpřístupněn jeho rodný dům. Kromě zámku tak máte o jeden poutavý cíl výletu navíc. A stojí za to. 

Dominantou Nelahozevsi je krásný renesanční zámek tyčící se nad Vltavou již od 16. století. Od roku 1993 patří rodu Lobkowiczů a ukrývá historii této šlechtické rodiny i cennou uměleckou sbírku. V dobově zařízených saloncích uvidíte díla Rubense, Brueghela, Veroneseho, na venkovních stěnách zase sgrafita, pro zámek charakteristická. Znázorňují scény ze Starého zákona a výjevy z antické mytologie.

Můžete si také projít expozici nazvanou Pohled do šlechtického interiéru, díky níž zjistíte, jak žila šlechtická rodina v Čechách 19. století. Kromě toho zde mají připravené speciální dětské prohlídky Objevování lobkowiczkých sbírek, vždy v sobotu od 14:30 hodin.

Místo narození hudebního velikána

Pod zámkem, necelých pět minut pěší chůze, se nachází rodný dům našeho nejslavnějšího hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Klasicistní stavbu z konce 18. století vlastní stejně jako zámek rodina Lobkowiczů. V uplynulých letech ji nechala zrekonstruovat. Od letošního 28. června je dům po opravách otevřen v testovacím provozu, a to až do konce léta. „Během letních měsíců budeme postupně doplňovat expozici, připravovat audioprůvodce v anglickém a německém jazyce a dokončovat další objekty v areálu, včetně návštěvnického centra. I tak věříme, že budete odcházet nadšeni,“ zvou na prohlídku majitelé.

V domě sídlí promyšleně vytvořené muzeum. Ukazuje předměty a písemnosti ze života Antonína Dvořáka. Jedním z jeho důležitých partnerů je České muzeum hudby. Zapůjčilo například modlitební knihu patřící přímo Antonínu Dvořákovi. Hlavní kurátorka a programová manažerka Eleonore Kinsky k tomu sdělila: „Tuto knížku dostal budoucí skladatel od knížete Lobkowicze jako odměnu za studijní úspěchy.“

Výstava představuje podobu středočeské vesnice v polovině 19. století, kdy tu malý skladatel vyrůstal. V místnostech najdete mnoho exponátů a zvukových tlačítek, díky nimž se s audioprůvodcem vcítíte do jedenáctiletého Antonína, posedíte v krčmě, která tehdy byla součástí domu, a prohlédnete si i dobovou školní lavici.  V expozici je připraveno více než sto „terčíků“. Spouštějí zvukové nahrávky, v českém jazyce na vás promluví třeba herec Viktor Dvořák nebo moderátor Marek Eben.

Festival na počest skladatele

Majitelé muzea plánují vytvořit z domu vzdělávací centrum, inspirující a rozvíjející mladé hudební talenty. „A to prostřednictvím kurzů či workshopů, odehrávajících se v prostorách uzpůsobených pro zkoušky i vystoupení. Rozmanité vzdělávací programy pro širší veřejnost nabídnou různé možnosti, jak se seznámit s Dvořákovým životem i dílem. Výsledkem revitalizace přilehlého parku ve smyslu krajinářských úprav, vylepšené infrastruktury a šetrného přístupu k životnímu prostředí budou veřejné prostory vhodné ke konání koncertů a dalších kulturních akcí,“ mají majitelé jasno.

V rodném domě, v přilehlém parku i na zámku se každoročně koná hudební festival Dvořákova Nelahozeves. Vždy na začátku září už dlouho připomíná výročí skladatelova narození. Letos vypukne 8. září.

Praktické informace

  •       Otevírací doba zámku do 31. 10.: středa–pondělí 9–17 hodin, v úterý zavřeno.
  •       Komentované prohlídky začínají každou celou hodinu, poslední skupina vchází v 16 hodin.
  •       Speciální dětské prohlídky se konají vždy v sobotu ve 14:30.
  •       Doporučená doba návštěvy muzea v rodném domě Antonína Dvořáka je 60 minut.

Foto: z archivu rodiny Lobkowiczů