Zámek Liteň představí nejkrásnější árie Mozartových oper

Stodola zámku Liteň Foto: z archivu zámku

LITEŇ – Letošní ročník prestižních pěveckých kurzů na zámku v Litni vyvrcholí scénickým koncertem Mozartovi svůdníci, který se uskuteční 7. září v 18 hodin v nově upravené zámecké stodole. Divákům nabídne spojení mistrovské hudby a vynikajícího zpěvu s jedinečnou zámeckou atmosférou. Během večera zazní za doprovodu smyčcového kvarteta a klavíru nejznámější árie Mozartových oper Don Giovanni a Figarova svatba.

Pěvecké kurzy v Litni pořádá ve spolupráci s předními lektory operního zpěvu nezisková organizace Zámek Liteň již od roku 2014. Tento unikátní projekt si získal renomé díky kvalitě výuky a individuálnímu přístupu ke studentům a stal se neodmyslitelnou součástí české hudební scény. Pozvání přijali renomovaní lektoři Prof. Dr. Helena Kaupová, americký vocal coache a dirigent Kamal Khan a klavírista Ahmad Hedar. Účinkovat bude jedenáct mladých pěvců, kteří letos absolvují druhý běh Masterclasses na zámku Liteň.

Inspiraci ke vzniku Masterclasses v Litni získala ředitelka organizace Ivana Leidlová z USA. „Když jsem po druhém ročníku Festivalu Jarmily Novotné hledala inspiraci, kam aktivity Zámku Liteň dále rozvíjet, zavítala jsem na diskusi s děkanem Juilliard School of Music v New Yorku, panem Arou Guzelimianem. Od něj jsem poprvé slyšela slovo Masterclas.“ První pěvecké kurzy v Litni vedla přední česká mezzosopranistka Dagmar Pecková. „V té době v Čechách nebyl dostatek příležitostí k získání zkušeností pro začínající pěvce. Dagmar Pecková mi nejen objasnila důležitost kvalitních pěveckých kurzů, ale nabídla i první Masterclasses v Litni vést.

Od svého vzniku se na zámku vystřídali významní lektoři, mezi nimiž nechyběli pěvci jako Kateřina Kněžíková, Martina Janková, Simona Šaturová, Markéta Cukrová nebo Adam Plachetka, a také světově uznávaní klavíristé Gérard Wyss a Ivo Kahánek. Studenti, ať už z České republiky či ze zahraničí, oceňují nejen vysokou úroveň výuky, ale i doplňkový program zahrnující hodiny herectví, přednášky a konzultace lékařky foniatrie nebo dechová cvičení s uznávanou lektorkou pilates Renatou Sabongui.

Každý ze studentů absolvuje denně individuální hodiny s lektorem a korepetitorem,“ vysvětluje Ivana Leidlová. „Kritéria pro výběr studentů jsou velmi přísná, což zaručuje vysokou kvalitu účastníků. Naše kurzy začínajícím pěvcům skutečně pomáhají v jejich kariéře.

Ivana Leidlová Foto: z archivu Zámku Liteň

Příkladem úspěchu je polský student Jakub Borgiel, kterému byla ihned po kurzech s Martinou Jankovou v roce 2019 nabídnuta pěvecká zkouška u dirigenta italského operního domu La Scala Franze Welsera-Mösta a následně studium na Vysoké pěvecké škole v Karlsruhe.

Zámek Liteň navíc vydal knihu Skutečný zpěv, kterou napsala Margreet Honig a do češtiny přeložila Markéta Cukrová. Kniha zaznamenala velký ohlas a stala se nedílnou učební pomůckou nejen při pěveckých kurzech na zámku v Litni. Díky této spolupráci vedla Margreet Honig kurzy v Litni v letech 2021 a 2022 spolu s vynikající českou pěvkyní Simonou Šaturovou.

Unikátní je i možnost neformálního setkání studentů s lektory, kde mohou diskutovat o profesních zkušenostech a navázat dlouhodobé vztahy. „Vznikají zde dlouhodobá přátelství a mentoring, což je pro mladé umělce velmi cenné,“ říká majitelka zámku Ivana Leidlová.

Pěvecké kurzy jsou nejen příležitostí pro mladé talenty, ale i důkazem, že tradice kvalitního zpěvu má v České republice pevné místo.

Vstupenky na koncert Mozartovi svůdníci jsou k dispozici zde: tickets@zamekliten.cz, 737 650 497, cena 390 Kč.