Vernisáž uzavřela výtvarný plenér na zámku Liteň

Foto: Pawel Winter

LITEŇ – Zámek Liteň se stal během prodlouženého červencového víkendu dějištěm výjimečného výtvarného plenéru na počest Maxe Pirnera, který přilákal širokou veřejnost a milovníky umění. Návštěvníci měli jedinečnou příležitost prohlédnout si prostory nově zrekonstruované oranžerie, zámecké konírny i přilehlého parku.

Čtyřdenní výtvarný plenér, zaměřený na tvorbu Maxe Pirnera, se konal u příležitosti 170. výročí narození a 100. výročí úmrtí tohoto významného českého malíře a grafika. V rámci plenéru se amatérští i profesionální umělci inspirovali Pirnerovou tvorbou a pod uměleckým vedením Jakuba Špaňhela, předního představitele současné české výtvarné scény, vytvářeli díla, která propojují historické hodnoty s dnešní dobou. Závěrem plenéru se konala přednáška v zámecké konírně Max Pirner a Liteň, kde Monika Švec Sybolová hovořila o Pirnerově pobytu v Litni a jeho výtvarné práci pro rodinu Daubků. Následovala vernisáž výsledků plenéru: Max Pirner: Láska, myšlenka a život v zámecké oranžerii.

„S účastníky jsme během workshopu vytvořili 15 velkoformátových maleb na plátně metodou otisku. Náměty na obrazy jsme hledali na zámku a jeho okolí. Inspirovali jsme se v parku, v interiéru zámku, liteňském kostele i u hrobky rodu Daubků. Vznikly i menší formáty – velmi citlivě a zajímavě zpracované akvarely a kresby z interiéru kostela. To je moje téma. Přes dvacet let se věnuji pohledům do kostela. Potěšilo mě, že se i já mohu pro svou tvorbu inspirovat některými věcmi, které během plenéru vznikly,“ sdělil Jakub Špaňhel.

Foto: Pawel Winter

Monika Švec Sybolová z Národní Galerie Praha, která výtvarný plenér organizovala a svými odbornými znalostmi obohacovala, dodala: „Na velkoformátových dílech se objevují odkazy na rod Daubků. Několikrát se na obrazech objevuje motiv dubu. Můžeme pozorovat i osobní motivy, jako je letící racek v západu slunce, osobní monogram, drobná éterická víla nebo Pegas – odkaz na Pirnera i díla inspirovaná přírodou – kůrovec, medúza nebo inspirace kováním z Čechovny. Bylo těžké obrazy barevně vypointovat, najít správný poměr barev a válečku. Drobné kresby zachycují překrásné okolí Litně.“

Další možnost navštívit zámek Liteň bude 7. září při koncertě Mozartovi svůdníci, na kterém zazní ty nejznámější árie z Mozartových oper Don Giovanni a Figarova svatba ve scénickém provedení s kostýmy.

Akce se konala pod hlavičkou neziskové organizace Zámek Liteň, z. s., ve spolupráci s Národní galerií v Praze a byla zdarma. Více najdete na www.zamekliten.cz.

Foto: Pawel Winter