Odkaz génia Santiniho v Plasích aneb kam o prázdninách na výlet?

Plasy Foto: Radek Havlíček

PLASY – Město Plasy leží v meandru údolí říčky Střely. Na nestabilním bažinatém podloží zde byl kolem roku 1144 za vlády Vladislava II. založen cisterciácký klášter. Každého, kdo sjíždí shora do údolí k místnímu klášteru, okamžitě upoutá rozložitá a majestátní konstrukce jeho krovů.

Rozsáhlý komplex kláštera

Mohutný klášterní komplex je tvořený mnoha stavbami. Každá z nich je unikátní – kostel, konvent kláštera, zámek, sýpka s hodinovou věží, pivovar, hospodářské budovy, kostel sv. Václava a hrobka Metternichů… Nyní je areál kláštera doplněný o budovy s expozicemi stavitelství a stavebních řemesel nebo středověkých stavebních strojů.

Geniální Santiniho technické řešení

Do historie technického provedení základů kláštera se počátkem 18. století geniálně zapsal architekt Jan Blažej Santini Aichel, jenž přistoupil k velkolepé novostavbě konventní budovy. Ta předčila všechny tehdejší představy o technických možnostech stavitelství. Monumentální architekturu konventu doplnil Santini ještě o dokonaleji zvládnutý podzemní vodní systém stavby důležitý kvůli bažinaté půdě blízko řeky.

5103 dubových kmenů v základech kláštera

Podle plánů architekta Santiniho byla budova založena na 5103 dubových kmenech – pilotách. Ke kmenům byla přivedena voda, jež konzervuje toto dřevo v základech. Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má například také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu.

Slavnostní otevření příští týden

Přestože klášter je otevřen v několika okruzích i přes rozsáhlou rekonstrukci, stojí za to vydat se na jeho návštěvu v polovině prázdnin, kdy se otevřou další expozice zámku.

ZOO i botanická zahrada nebo golf

Doporučuji vyčlenit si na Plasy celý den nebo i prodloužit pobyt na více dní. Můžete zde navštívit ZOO i botanickou zahradu. V areálu, který je koncipován jako cesta kolem světa, si můžete zahrát fantasy golf, projít se devíti zeměmi všech světových kontinentů a podívat se do několika časových období.

Kdy už tam budeme? 

Z Poberouní cesta do města Plasy trvá autem přes Plzeň 80 minut.  Lze využít i možnosti nákupu vstupenek předem přes internet. Více informací: www.klaster-plasy.cz, www.zooplasy.cz, www.muzeum-plasy.cz.

Bára Tesařová pro Letovák

Foto: Radek Havlíček