„Chybí nám vakcíny,“ říká středočeská hejtmanka

Foto: KÚSK

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Podíl pozitivně testovaných občanů nad 65 let ve Středních Čechách je velmi vysoký. Je dostatek očkovacích center, personálu, ale čeká se na vakcíny.

V kraji žije 255 825 seniorů přesahující hranici 65 let. Vakcíny se nedají objednat, jsou přiděleny ministerstvem zdravotnictví. Kraj je pod tlakem seniorů a jejich příbuzných, kteří se ptají, kdy konečně budou očkovaní. „Určitě řada Středočechů jezdí denně za prací do Prahy, ale není možné, abychom do hlavního města posílali ty nejstarší seniory. Ti musí mít očkování co nejblíže domovu. Střední Čechy mají 17 očkovacích míst, ale počet dodaných vakcín je stále malý. Jsme připraveni očkovat, ale musíme mít čím,“ řekla středočeský hejtmanka Petra Pecková (STAN).

„Od tohoto týdne by mělo dorazit do Středočeského kraje 7 krabic, a to po tři týdny za sebou. V jedné je 195 lahviček, což je 8 190 dávek. To je o 30 procent méně, než jsme očekávali,“ upozornil radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) s tím, že část vakcín musí být určena pro druhou dávku již očkovaným zdravotníkům a bude se muset omezit proočkování.

Od státu Středočeský kraj získal v minulých týdnech 15 210 vakcín a minulý týden ve středu dorazilo dalších 11 700 dávek (4 485 lahviček, 26 900 dávek celkem). S jejich distribucí do sedmnácti očkovacích míst začal kraj ve čtvrtek ráno a pokračoval v očkování prioritních skupin 1A, tedy personálu v domovech seniorů, klientů sociálních pobytových služeb a ambulantních lékařů.

„V tuto chvíli je již doočkován zdravotnický personál ve všech oblastních nemocnicích kraje, kromě těch zdravotníků, kteří onemocněli koronavirem. Zahájili jsme již také očkování personálu domovů seniorů a začíná i očkování klientů,“ doplnil Pavlík.