Léto plné zážitků aneb Dovolená, co by kamenem dohodil

amerikaNáš region nabízí plno příležitostí, jak trávit volný čas, milovníkům osamoceného toulání přírodou i návštěvníkům historických památek a kulturních akcí.


Letní doba je v našem kraji nabitá rozličnými možnostmi vyžití. Ať už budete poznávat tradiční známá místa i kulturní akce nebo dáte přednost objevování, určitě se nebudete nudit.

Kam na výlet či za koupáním
Oblast Dolní Berounka oplývá množstvím přírodních zázraků a je pravda, že když se rozhodnete prozkoumat tu téměř jakýkoli kout, neuděláte chybu. V létě můžete putovat po klasických a známých místech, jako je například Karlštejn, magický Svatý Jan pod Skalou, nebo se vydat do Srbska či z něj zamířit k nádherným Bubovickým vodopádům. Mimo to jsou zde méně známá místa, při jejichž objevování budou pěší i cyklisté nadšeni.

Ráj pro milovníky jízdy na kole spojené se zážitky
Zdejší region má dvě páteřní cyklostezky, na nichž si můžete užívat cyklistických zážitků anebo vyjížďku spojit s návštěvou krásných míst či kulturních akcí. Jednou z nich je trasa, jež vede údolím Berounky od Prahy až do Berouna. Druhá se vine po brdských hřebenech. „Obě nabízejí nepřeberné možnosti, jak navštívit krásná místa, která nejsou přímo na trase. Podél cyklostezek najdeme množství přírodních krás i historických památek, k nimž z cyklotras jednoduše sjedeme,” říká Milan Švéd, který ve volném čase rád objevuje zvláštnosti Berounska, pěšky i na kole.

Na kole podél Berounky s koupáním a historií
Tato trasa je ideální pro všechna kola a umožňuje také výlety s dětmi. Vede téměř převážně po rovině, a tak zaručuje pohodovou jízdu. Výhodou je, že během cesty se můžete téměř kdekoli vykoupat v Berounce a v Radotíně se pohodlně dostanete k biotopu. Navíc z ní můžete sjet a navštívit další zajímavá místa. Trasa se nachází poblíž železnice, snadno tedy můžete využít i vlak. Jedinou její nevýhodou je skutečnost, že v sezoně je zvláště o víkendech poněkud přeplněná a je potřeba počítat s pohybem bruslařů i pěších, hlavně mezi Mokropsy a Dobřichovicemi nebo Srbskem a Berounem.

Na kole do přírody s rozhledem
Hřebenová trasa je určena spíše pro horská až treková kola. „I když v současné době je už hodně cest asfaltových, jsou tam i úseky, kde jsou cesty nezpevněné i kamenité,“ říká Milan Švéd. Využijí ji tedy spíše milovníci jízdy v terénu. Z Dobřichovic vás do kopce vyveze cyklobus. Vystoupit můžete na kterékoli zastávce a pokračovat po hřebeni. Z cyklostezky snadno téměř všude sjedete na vlak. To je ostatně výhoda obou cyklotras, které se pohybují v dosahu vlaku.
Co zde stojí za vidění?
Při procházce nebo vyjížďce po hřebeni nezapomeňte navštívit Skalku, Babku, Pišťák a tradiční hospodu U Paviána.
Všeradice, kam se dá z hřebene rovněž odbočit, jsou rodištěm M. D. Rettigové.

Procházky v přírodě a zajímavosti
Údolí Berounky i hřebeny nad Berounkou nabízejí nepřeberné množství příležitostí nabrat síly v přírodě. Kam se podíváme, otevírají se nádherné výhledy, příroda, krajina. „Když se zanoříte do lesa, nemusíte potkat živáčka, to se takhle blízko Prahy jen tak někde nevidí,“ říká Milan Švéd.

Přírodní lahůdky a zajímavosti
Mužíkoviště
Nad Dobřichovicemi můžete uhnout z modré turistické trasy druhou odbočkou nad vodárnou doleva. Najdete tam „mužíkoviště“, stavby z kamenů.

Potkat nejmíň třicet mloků
Vyjdete-li si na Babku v brdských hřebenech mezi Řevnicemi a Mníškem pod Brdy a na Pišťák, budete opojeni krásnou vyhlídkou, ale pod kopcem u potoka můžete spatřit i mloky. „Měl jsem co dělat, abych nezašlápl bezmála třicet mloků. Byli všude,“ říká Milan Švéd.

Vodopád Kejná
Potok Kejná teče roklí z brdských Hřebenů do Řevnic. Rokle se zužuje a je zakončena asi třímetrovým vodopádem. Je to romantická vycházka, na níž nepotkáte téměř nikoho.

Jeskyně
Mezi Karlštejnem a Berounem se dá objevovat hodně jeskyní – například Barrandova. „S sebou je však potřeba mít lano, světla a rozhodně do jeskyní nechodit sám,“ říká Milan Švéd.

Stromy, které už hodně zažily
Starých stromů je u nás požehnaně. Ty nejstarší nebo největší jsou například lípa malolistá v Dobřichovicích před zámkem, která je stará 350 let a má obvod 310 cm, dub letní ve Všenorech v ulici K. Majera s úctyhodným obvodem 555 cm a stářím 320 let nebo dub letní, tzv. dub sedmi bratří, v Karlštejně starý 350 let o obvodu 460 cm.

Rozhledy do našeho kraje
Naši lokalitu lze na mnoha místech pozorovat z výšky. Pohledy do kraje jsou zde opravdu nádherné.
Na Městské hoře v Berouně jsou hned dvě příležitosti pokochat se krajem z nadhledu – kromě vyhlídky je to také rozhledna Děd z roku 1893. Výstup na ni se dá spojit s návštěvou medvědária a procházkou po Berouně.
Nad Černolicemi je ze skal krásný výhled do údolí i na druhou stranu a směrem na Sedlčansko.
Skalní vyhlídka Hvíždinec poskytuje panorama údolí Berounky. Při dobré viditelnosti je odsud vidět až na Karlštejn.
Od Kazína z hradiště obsáhnete jedním pohledem železniční most.
Hladká skála – vyhlídka na Mokropsy, železniční most
Krásná stráň
Hvíždinec, Babka, Pišťák
Z Hlásné Třebaně dohlédnete na Karlštejn.
Užijete si i pohled z tetínského hradiště.

Koupání
Náš region má jednu drobnou nevýhodu. Nenabízí moc příležitostí je koupání v klasických koupalištích a bazénech. Nejbližší bazény najdete v Berouně, Hořovicích a v Praze. Zato zde máme krásné přírodní koupání prakticky kolem celé Berounky pro ty, kteří vyhledávají romantiku. Láká i zakázané koupání v zatopených lomech.
Nově lze využít biotop v Radotíně. Teprve budoucnost však ukáže, zda bude jeho kapacita pro lokalitu, kde oficiální možnosti koupání zásadně chybí, postačující.

Nejkrásnější místa ke koupání na Berounce
Jedním z nejhezčích míst pro koupání v řece jsou Mokropsy, kde pod jezem najdete i pláž a útočiště pro děti v mělčí vodě. Nad jezem si můžete skvěle zaplavat. Totéž nabízejí Dobřichovice, nad jezem mají hlubší vodu pro koupání s pláží a unikátní specialitou – za pobyt u řeky se zde platí. Pod jezem se můžete osvěžit s dětmi (voda je trošku divočejší, takže malé plavce je potřeba hlídat.) Dobře se dá vykoupat i v Zadní Třebani pod jezem nebo v lázních v Radotíně.

Koupání na vlastní nebezpečí
Koupání v lomech je sice krásné, ale zakázané. Přesto jej mnoho lidí vyhledává. Oblíbené jsou zejména lomy v Malé a Velké Americe, kam je obtížný přístup. V Měňanech se nachází vápencový lom Homolák a nad Berounem Kosov.

Unikátní biotop v Radotíně
Mnoho domorodců i přespolních netrpělivě očekávalo vznik oficiálního koupaliště. Biotop v Radotíně působí v této lokalitě jako malý zázrak. Můžete se zde koupat v souladu s moderními ekologickými trendy, zároveň jej uvítají i alergici nebo rodiny s malými dětmi. Snad bude jeho kapacita stačit všem zájemcům.

Byly vám naše tipy na výlety málo? Zajděte si pro inspiraci do Všenor

„Všenorská knihovna a Informační centrum Berounka připravily na toto léto rozšířenou nabídku publikací o zajímavých místech v okolí. Pro toto léto nabízí průvodce na cesty, publikace, mapy, tipy na pěkné výlety do přírody a za památkami. Podívejte se do online katalogu nebo rovnou přijďte,” říká vedoucí knihovny Alena Sahánková. Otevírací doba během prázdnin je ve středu od 14 do 20 hodin a každou sudou sobotu od 9 do 12 hodin.