Znalci ohodnotí nejlepší potravinu v kraji

Foto: KÚSK

Foto: KÚSK

O desátý titul Potravinářský výrobek Středočeského kraje se letos utká 70 výrobků od 17 firem. Rozhodovat bude vzhled, funkčnost obalu, vůně, výchozí suroviny a jejich zpracování i to, jestli je výrobek něčím inovativní.

„Středočeští výrobci jsou velmi šikovní a jejich ocenění bereme jako jednu z možností, jak jejich výrobky i je samotné zviditelnit a přivést k nim zákazníky. Byla by velká škoda, kdyby se ty nejlepší lokální výrobky nedostaly k lidem. Myslím, že to může pomoci i přílivu investorů do regionu,“ řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

V hodnotící komisi byli odborníci na slovo vzatí, kteří museli projít přísnými senzorickými zkouškami. Mezi ně patří i milovník dobrého jídla a zástupce Státní veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař. „Líbí se mi, že můžu porovnávat široké spektrum výrobků. Od uzenin, cukrovinek, piva, vína až k mléčným výrobkům, medům nebo pečivu. To mám mimochodem nejradši. Například český chleba nemá ve světě obdoby,“ poznamenal ke své roli porotce.

Vítězové soutěže budou oficiálně oceněni v Lysé nad Labem, kde jejich výrobky získají certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016.

Loňský zájem podnikatelů byl obdobný: soutěže se zúčastnilo 15 firem se 77 výrobky.

(red)