V jejich domovech to voní vanilkou a právě upečenými dobrůtkami a stůl zdobí adventní věnec, na němž poctivě zapalují svíčky. Od takových se dnes budeme učit.
Rohlíčky
Potřebujeme: 40 dkg hladké mouky, 250ml šlehačky, 1 heru.
Zpracujeme těsto, které necháme 1 až 2 hodiny v lednici odpočívat. Poté rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na hladkou placku, kterou rozkrojíme tak, že vznikne 8 trojúhelníkových dílů (celkem 32 rohlíčků). Jednotlivé trojúhelníčky pak plníme mákem, tvarohem, ořechy… Rolujeme od širšího konce ke špičce a mírně zahneme. Pečeme do slabě růžova při 150 – 170 °C. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
Tento recept je osvědčený a mnohokrát vyzkoušený, když s dětmi v Lumku pečeme cukroví na oslavu sv. Martina. Také se dá použít na malé šátečky (krájí se čtverečky a plní se stejnou náplní, rohy se zvednou a slepí uprostřed) při přípravě Vánoc nebo jiných tradic v průběhu roku. Těsto je pevné, pružné, dětem i vychovatelkám se s ním velmi dobře pracuje – ať už tvarují rohlíčky nebo jiné cukroví.
Vánoční jablečný závin
Malou obměnou těsta na rohlíčky lze připravit i těsto na závin. Místo 250ml šlehačky přidáte 250ml piva. Svou strukturou připomíná listové těsto, při pečení se uvolňuje CO2 a závin je pěkně nadýchaný. Je prakticky jedno, zda se použije světlé či tmavé pivo, je na vás, jakou stupňovitost piva zvolíte.
(vychovatelky klubu Lumek)