Propojit jeden z nejoblíbenějších českých sportů – cyklistiku – s poctivým jídlem v originálním prostředí se povedlo v pražském Radotíně. Lidé se zde setkávají (nejen) v restauraci Velo, kterou nám představil její spolumajitel Lukáš Princ. Navíc prozradil, že si návštěvu vychutnáme plnými doušky, i když dorazíme se svými ratolestmi.
Kde a kdy se začal odvíjet příběh restaurace?
Jsme součástí Ski a Bike Centra Radotín, fungujeme zde dlouhé roky. Firmu založil Jaromír Průcha už v roce 1988 a postupně se k servisu lyží přidávaly další věci. Před mnoha lety jsme začali pořádat i cyklistická setkání, vyjížďky a testování. Na nich bylo vždy i občerstvení. Tak jsme se dostali oklikou ke gastronomii. Když jsme pracovali na projektu rekonstruované Vindyšovy továrny, věděli jsme, že pevnou součástí by měla být i restaurace, aby areál Vindyšovy továrny nebyl jen místem, kam si jedete něco koupit, ale místem setkávání, na kterém zastavíte a dáte si něco dobrého, kdykoliv pojedete okolo.
Můžete říct něco více k areálu Vindyšovy továrny?
Pochází z roku 1910. Továrník Vindyš zde vyráběl tělocvičné náčiní, které se vyváželo do celého světa. My jsme se k areálu dostali ve chvíli, kdy už byly budovy hodně zchátralé. Celý jsme ho zrekonstruovali a proměnili v multifunkční prostor, kde je právě restaurace Velo, prodejna Ski a Bike Centrum Radotín, dětská prodejna Skibi Kids, sál pro akce a velké venkovní prostory. Mimochodem, rekonstrukci navrhoval místní architekt Petr Šindelář společně s Martinem Dubou a architektkou Hanou Davidovou – a dostala se do finále České ceny za architekturu 2020. Navíc interiér restaurace získal BigSEE Interior Design Award 2021 Grand Prix.
Čím je restaurace Velo pro zákazníky?
Nachází se na okraji Prahy, jen malý krůček od přírody. Vedle vnitřních prostor máme i velké venkovní prostory se zahrádkou. Přes den restaurace funguje především pro místní s každodenně novým poledním menu a směrem do večerů a víkendů pak jako výletní místo pro občany z celé Prahy a jejího okolí. Hodně našich zákazníků přijíždí na kole.
Jak se odvíjí nabídka během roku?
Co nejvíce pracujeme s aktuálními surovinami a menu přizpůsobujeme ročnímu období. Připravujeme si vlastní vývary, omáčky a vše, co je potřeba. Nepoužíváme žádné zbytečné polotovary nebo chemická dochucovadla. Protože je restaurace součástí cyklistického areálu, děláme několik tematických menu – v květnu a v červnu jsme měli při příležitosti Giro d’Italia italské, od července v rámci Tour de France francouzské. To je možné ochutnat ještě v září.
Co chystáte v blízké budoucnosti?
Aktuálně pracujeme na podzimním menu. Během Prague Mussel Weeku (25. 9. – 1. 10.) u nás mimo jiné ochutnáte tři různé variace pokrmů z mušlí. V listopadu se těšte na svatomartinskou husu a související menu. No a přes podzim a zimu pořádáme rodinné víkendy. Máme vyhrazený salonek pro děti, o jejichž zábavu se starají naše báječné animátorky. Rodiče tak mohou posedět společně s přáteli nad dobrým jídlem a spokojení jsou všichni návštěvníci. Přijďte a vyzkoušejte nás! Sídlíme hned vedle vlakového nádraží v srdci Radotína.
VELO Restaurant
Na Betonce 114/2, Praha 5 – Radotín
web: velorestaurant.cz
tel.: 222 367 730
e-mail: info@velo-restaurant.cz
Sledujte nás na Facebooku a Instagramu