Stavba, která v očích některých kolemjedoucích lidí budí rozpaky, tajemno nebo naopak údiv a úctu. Ještě větší záhadou může být pro nezasvěceného název, který se tam honosně vyjímá – MMX Pivotel.
Myšlenka celého projektu začala vznikat již v roce 2005. Následovalo tříleté období příprav, projektování a schvalování a poté dvouletá realizace. Dokončením celého komplexu si majitel Ing. Robert Chládek v podstatě plní svůj životní sen. „Pivo, to je nápoj, který je spjatý s mojí osobou. Při cestách po světě mě vždy zajímalo, jak kde které pivo chutná. Za svůj život jsem navštívil řádově 600 pivovarů, z toho jen v Německu asi čtyři sta,“ říká pan Chládek.
Co to je MMX?
Rok vzniku pivovaru, 2010, je zároveň v římských číslicích značkou piva a stal se ochrannou známkou pivovaru. Slovo „pivotel“ naznačuje, že se zde jedná nejen o pivo, ale zároveň je možné využít nabídku ubytovacích kapacit v místním hotelu.
Model spojení malého pivovaru, ubytování a restaurace právě v Německu funguje, a to již několik desítek let. Zde vznikl původní impulz vybudovat podobný projekt, který v Čechách není až tak běžný. A možná je i světovým unikátem, hlavně co se architektury týče. Minipivovary ve světě jsou funkční desítky či stovky let, jejich majitelé obměňují například technologie za modernější, ale ráz budov zůstává původní, historický.
„Primárně jsem chtěl vyrobit pokud možno to nejlepší pivo, jaké se udělat dá. To znamená nejkvalitnější suroviny, vynikající technologie, bezkonkurenční sládek. Ve chvíli, kdy vyrobíte pivo, logicky vyvstává otázka, co s ním budete dělat.
Vypiju ho všechno? Nevypiju, to je blbost! Takže pokud se mně podaří vytvořit nějaký slušný produkt, budu ho chtít také nabídnout jiným lidem. Protože sdílená radost je dvojnásobná, v tomto případě třeba stonásobná. Z toho vznikla myšlenka pivovaru s restaurací. Když restauraci, tak jakou. Aby se tam vešlo dvacet, třicet, padesát lidí?
Znám skupiny lidí i celé společnosti, které ve větším měřítku slaví Vánoce nebo jiné svátky či výročí. Potřebují zorganizovat školení nebo raut, kam musí dostat 400, 500, 600 osob. Je tady v okolí taková restaurace? Není. Tyto skupiny jsou odkázány na kongresové sály pražských hotelů.
Proto jsem dospěl k názoru, že vybuduji přesně to, co zde nyní stojí. Jednoprostorovou záležitost, kde se dají pořádat větší společenské či kulturní události. Naše restaurace v tomto pojetí pojme tři stovky hostů plus sto venku na terase. Raut se dá uspořádat až pro 700 návštěvníků.
Nabízíme možnost prezentace na plátně o velikosti čtyři metry, počítali jsme s tím, že lze postavit i pódium, pokud by bylo třeba. A k restauraci vysoké kvality patří hned i hotel. Ten náš disponuje 57 lůžky v prvotřídní kvalitě,“ vysvětluje svoji myšlenku Ing. Chládek.
A v čem se vaří?
MMX Pivotel se může pochlubit nejmodernější, plně automatizovanou pivovarskou technologií. Pochází od absolutní špičky v oboru – firmy Kaspar Schulz s téměř 340letou tradicí z německého Bamberku, v jehož okolí se nachází na 150 pivovarů. Právě proto je Bamberk označován za centrum světového pivovarnictví. Nerezová varna má objem 10 l a ležácké cylindrokónické tanky umožňují roční výstav cca 3000 l. Technologie pivovaru je plně automatizovaná, tudíž umožňuje setrvale produkovat pivo neměnné kvality, charakteru a chuti.
Komu vlastně pivovar slouží?
Klienty MMX Pivotelu nejsou turisté směřující v autobusu na Karlštejn. Pan Chládek vysvětluje: „Typickým zákazníkem je člověk místní, nezatížený jakoukoli nenávistí, záští a malostí, jenž rád přijde na špičkové lahůdky: pivo, jídlo, kávu a kořalky. A který je tady třeba třikrát čtyřikrát týdně. To je náš nejčastější návštěvník. Takových hostů si považujeme a pro ně jsme to tady postavili.“
Celý prostor restaurace MMX je bez výjimky nekuřácký. I proto tu lze potkat maminky s dětmi v kočárku. Pro malé hosty je k dispozici dětský koutek. Volné venkovní prostory jsou již omezené, ale přesto bude před venkovní terasou vybudováno ještě hřiště pro děti, kde se budou moci zabavit.
Pokud má návštěvník restaurace či hotelu zájem dozvědět se více o výrobě piva, je možné domluvit individuální prohlídku. Když bude navíc osobně přítomen sládek, pan Josef Korbel, zážitek z exkurze bude zcela jistě umocněn. Prostorem ovšem ochotně na požádání provedou i další pracovníci pivovaru MMX.
A co lze MMX ochutnat?
V tuto chvíli má pivovar MMX ve stálé nabídce spodně kvašené ležáky, jedenáctku a dvanáctku. K tomu je na čepu k dispozici vždy jeden speciál, sváteční pivo. V době návštěvy pivovaru to bylo pšeničné pivo, což je svrchně kvašený ležák pšeničným sladem. Od září bude jedenáctka nahrazena desítkou, a to hlavně z důvodu ceny. Desítka bude mít stáří čtyři až šest týdnů, prodávat ji budou za 29 č. Dvanáctka leží dva až dva a půl měsíce, její cena je nyní 38 č.
Zákazník si může pivo vypít buď v restauraci MMX, nebo si ho může odnést s sebou domů. Na výběr má jednu ze tří variant. První variantou je dvoulitrová PET láhev, která je k dispozici ve výčepu restaurace. Dále je možné oproti vratné záloze zakoupit pivo v KEG sudu o objemu 10, 15, 30 nebo 50 litrů. Pro návštěvníky, jimž se nevyplatí vracet s prázdným sudem, jsou za poplatek připraveny jednorázové plastové dvacetilitrové sudy, které mají stejný uzávěr na stejnou narážecí hlavu jako KEG sudy. U piva „s sebou“ je ovšem nutné mít stále na paměti, že se jedná o nefiltrované a nepasterované pivo, a je třeba ho tudíž uchovávat při teplotě cca 5 stupňů Celsia.