Jako již tradičně přinášíme v posledním měsíci v roce téma provoněné skořicí a vanilkou, ale také pečenou krůtou. Sami jsme vyzkoušeli recepty, které vám v tomto čísle DOBNET zpravodaje nabízíme. A určitě stojí za to je ochutnat!
Loni jste si ve vánočním čísle mohli přečíst srovnání české a francouzské kuchyně, v němž autor článku Jaromír Horáček, mimochodem výtečný kuchař, zmínil právě pečenou krůtu s kaštanovou nádivkou. Dali jsme na jeho doporučení.
Pokud patříte mezi experimentátory a hledáte stále nové chutě a vůně, jistě vás zaujme vánoční zelí se skořicí a pomerančem nebo právě krůta s nádivkou s pečenými kaštany. K tomu se servírují plněné bramborové knedlíky a jako dezert vánoční polínko a vánoční bowle z ovoce, které vždy najdete na štědrovečerním stole – jablka, hroznové víno, ananas, kiwi, banány…
Protože Vánoce jsou nejen svátky klidu, pohody a dobrého jídla, ale také obdobím setkávání rodin a známých, i naše předvánoční vaření bylo spojeno se setkáním alespoň části naší redakce a jejích rodinných příslušníků. Takže se nás najednou sešlo deset dospělých a jedenáct dětí. Asi to bylo maximum, kolik osob se mohlo do jednoho průměrného rodinného domu v listopadu, kdy venku nevládlo zrovna milé počasí a děti mohly přes den vylétnout na zahradu, vejít.
Část z nás vařila, část radila, ostatní se soustředili na focení. Naším cílem bylo nafotit přípravu výše zmíněných lahůdek a zároveň zaměstnat děti při přípravě vánoční bowle a pečení rolády. V prvním případě jsme úspěch zaznamenali téměř stoprocentní, u dětí jsme byli úspěšní asi tak z poloviny – práce s ovocem pro vánoční bowli je bavila mimořádně, roláda dopadla o poznání hůře. Ale druhý pokus vyšel, už bez asistence dětských ručiček.
Všechno snažení šéfkuchaře a jeho asistentů fotografové zdokumentovali a vy se můžete nechat inspirovat. Opravdu doporučujeme! Příjemné svátky za celou redakci DOBNET zpravodaje přeje Barbora Tesařová.
Všechny materiály z aktuálního čísla Zpravodaje najdete i na stránkách iDobnet.cz