Na třetím karlštejnském Design Marketu panovala symbióza

Design Market Foto: bistro Karlštejn 34

KARLŠTEJN – Propojit místní designéry, řemeslníky a výtvarníky se všemi, kteří jejich um dokázali náležitě ocenit, opět dokázali v bistru Karlštejn 34. Jako „vedlejší produkt” celé akce se začaly mezi prodejci navíc rýsovat krásné spolupráce. Akce se letos na začátku května uskutečnila již potřetí a tentokrát se podařilo během dvou dnů představit na 37 projektů převážně z okolí dolní Berounky. 

„Prodejci, kteří se Design Marketu zúčastnili, se prezentovali skrze své výrobky, ale také prostřednictvím svých příběhů a zkušeností. To je také jedním z motivů, proč akce vznikla: poskytnout vystavovatelům příležitost sdílet své příběhy a ukázat, jak jejich výrobky vznikají, co obnáší jejich výroba a co je inspiruje,“ říká Denisa Bártová, majitelka bistra, sama výtvarnice.

Kvůli dešti v noci na sobotu nebylo možné využít tradiční prostor v korytě potoka pro výstavu obrazů, a tak vznikla improvizovaná galerie v objektu 43 naproti bistru. Svá díla tam vystavil Jacinto Alves, portugalský umělec tvořící na Karlštejně již více než deset let. V prostorách předzahrádky zas své serigrafie vystavila umělkyně Katza z Řevnic.

„Pokud byste se chtěli podívat na kompletní seznam vystavovatelů, navštivte tuto stránku. I po skončení akce to tak pro vás může být inspirace například ve chvíli, kdy pro někoho hledáte zajímavý a originální dárek a zároveň chcete podpořit lokálního designéra,” doplňuje praktickou informaci Zuzana Čítková, která akci produkovala.

Bezprostřední osobní kontakt na akcích, jako byl právě Design Market, tak může vhodně doplnit anonymitu virtuálního prostředí, kde se prodejci často prezentují. Zároveň bylo možné na akci pozorovat nově vznikající propojení mezi samotnými umělci/designéry. Bude zajímavé sledovat, kam mohou vést. Třeba se to dozvíme na dalším Design Marketu, který bistro plánuje na druhý adventní víkend 9. a 10. prosince.

„Naše bistro na akci připravilo street food menu. Parádně jsme se trefili do chutí návštěvníků. Z toho máme samozřejmě pokaždé radost,” říká druhý majitel bistra Tom Bárta. Pokud jste akci navštívili, mohli jste si pochutnat na BBQ žebrech, thajské polévce z pečené mrkve nebo blbounech s povidly a vanilkovou omáčkou. Ve výběru jídel se nemá bistro ve zvyku nechávat svazovat jakýmikoliv pravidly, proto je často svobodomyslné a široce rozkročené. To ostatně platí i o jejich běžném menu. Pestrost se odráží ve všem okolo tohoto výjimečného bistra.