Jaké víno na Vánoce

Jaké víno na VánocePoslední dobou se i v naší zemi stává dobrým zvykem obohacovat chuťové dojmy kvalitním vínem.

A to nejen díky faktu, že svět vína nabízí velké množství chutí, možno říci neopakovatelných, a tím rozvíjí smyslnost gastronomického prožitku, ale také schopností vín vyvážit přijímané pokrmy, čímž se usnadní tělu trávení.

Přípitek
Každá slavnostní hostina začíná přípitkem. Pro tuto příležitost se nejlépe hodí sušší lehčí bílé víno, které vybudí chutě k dalšímu požitku a naladí společnost. Víno naléváme raději lehce podchlazené, řekněme na 9°C, a během večera nenecháme příliš zteplat. Vhod nám přijdou mladší vína odrůd Sauvignon, Müller-Thurgau či třeba Aurelius, která dobře poslouží i ke studenému předkrmu, pokud jej tedy servírujeme. Vybírám Aurelius 2009 pozdní sběr.

Štědrovečerní večeře
Dále pokračujeme tradičně rybí polévkou. Ta je sama o sobě výrazným chuťovým zážitkem. Pokud jsme již spotřebovali lahev (možno též uložit na pozdější použití), měli bychom nabídnout bílé víno plnějšího charakteru, jako je Ryzlink vlašský, vyzrálejší Neuburské či Veltlínské zelené. Já volím Neuburské 2008 pozdní sběr.

Jako hlavní chod předpokládejme smaženého kapra, tradičně s bramborovým salátem. Zde bude potřeba bílé suché víno výraznější chuti, mohutné, s pevnou kyselinkou. K tomu poslouží dobře Chardonnay. Hlasuji pro Chardonnay 2009 výběr z hroznů.

Zákusky, moučníky, cukrovinky… prostě kde se vyskytuje více cukru, tam pasují přírodně sladší vína (vybírám zvláštní víno – Rulandské modré rosé 2009 výběr z bobulí barrique). K méně sladkým moučníkům se ale budou dobře hodit i výrazně aromatická bílá vína – i pokud budou suchá – Muškát moravský či Tramín. Chcete-li si ovšem dopřát opravdu sladší mls, otevřete víno ledové nebo slámové (Ryzlink rýnský 2009 ledové).

Při dlouhém večeru nad dárky za občasného zakousnutí něčeho sladšího můžete připíjet důstojný Tramín červený 2009 výběr z hroznů. Hloubavější rozjímání můžete podpořit plným táhlým červeným vínem (Dornfelder 2009 výběr z hroznů).
Vraťme se o pár hodin zpět. V řadě domácností se připravuje na Štědrý den kuba – pokrm z krup a hub. K němu lze doporučit lehké červené víno s jemnou tříslovinou, například Rulandské modré (variantně i plnější bílé). Já zkusím Rulandské modré 2008 výběr z hroznů.

Boží hod
Tradičně se servíruje kachna či husa. Doporučit lze ne příliš těžké, zato výrazně ovocité červené víno, které neubije chuť masa, s živější kyselinkou, která bude dobrou protiváhou mastnější úpravě. Můj tip zní: Svatovavřinecké 2008 pozdní sběr.

A nakonec důležitou připomínku – až si budete s druhými přiťukávat, pohleďte jim vždy do očí!
Příjemné chuťové dobrodružství přeje za Degustuj.cz

Jakub Šaroun