Pleje se tráva z ohnišť, aby táboráky mohly zaplát a vůni opečených buřtů a grilovaných steaků vítr roznesl po okolí. K tomu pivečko, dobré vínko, výborná společnost.
Pokud zmiňovanou sešlost tvoří pár členů rodiny nebo známých, pak příprava pohoštění k jakékoli takové události doma nebo mezi sousedy nedá hospodyňkám příliš práce.
Když už je pozvaná větší parta lidí, pak se do přípravy musí zapojit více rodinných příslušníků. A postarat se o to, aby hostům nekručelo v žaludku nebo netrpěli žízní a hostitelka nebyla v době návštěvy ztrhaná a unavená, ale naopak usměvavá, upravená, milá.
V případě očekávání početnější společnosti je vhodné pozvat si gastronomické specialisty. Hostinu, občerstvení či party zajistí sami, případně se členy pořádající rodiny pod odborným vedením.
Kolega Jaromír Horáček, jinak skvělý kuchař a odborník v gastronomii, připravil povídání o tom, jak naplánovat oslavu nebo setkání s přáteli právě za pomoci cateringové firmy. Snaží se najít odpověď na to, co vše catering zahrnuje, co určitě při přípravách společenské události s cateringovou společností neopominout nebo jak si takovou firmu vybrat.
Catering v sobě zahrnuje širokou škálu podob, stylů a možností. Samozřejmě v závislosti na finančních prostředcích a také na zkušenostech s organizací společenských akcí. Znáte například pojem „mobilní kuchař“? Víte, že i cateringové firmy organizují kurzy vaření zaměřené na specifickou kuchyni, která může používat pro mnohé neznámé suroviny, postupy či ingredience?
Téma květnového vydání DOBNET zpravodaje jsme nezvolili za účelem přesvědčit vás, že grilování doma na zahradě svépomocí se už nenosí. Naopak. Jsme zastánci trávení teplých večerů ve společnosti dobrých známých, kdy výtečně připravené steaky navozují tu příznačnou českou potřebu – být v pohodě!
Barbora Tesařová