Co byste měli vědět při úmrtí blízkého

Jednou z nejdůležitějších věcí je, že pouze vy rozhodujete o tom, jakou pohřební službu si vyberete. I když zemřelého odveze z místa úmrtí jiná pohřební služba, máte plné právo se obrátit na tu, ke které máte důvěru.

Často se stává, že při úmrtí v nemocnici, v domově důchodců či jinde odveze zemřelého pohřební služba, kterou jste si nevybrali. Ta spoléhá na to, že si u ní objednáte i smuteční obřad. Ale takové jednání je nelegální a neetické. Je pouze na vás, kdo uspořádá poslední rozloučení.

Co se děje při úmrtí mimo domov
Lékař mající službu vystaví list o prohlídce zemřelého a následně rozhodne o případném převozu na patologii. Současně zdravotnické zařízení vyrozumí rodinného příslušníka (převážně telefonicky). Poté je potřeba, aby někdo z příbuzných vyzvedl osobní věci a domluvil si schůzku u pohřební služby, kterou si sám vybere k vyřízení pohřbení zesnulého.

Co se děje při úmrtí doma
Pozůstalý zavolá lékaře a ten následně koronera. Ten potvrdí úmrtí a vystaví List o prohlídce zesnulého. Rozhodne, zda je, či není nutná pitva pro stanovení příčiny úmrtí. Pokud není pitva nutná, veze ho do svých chladicích prostor. Po domluvě se pozůstalí dostaví do jimi vybrané pohřební služby, kde sjednají pohřbení svého blízkého podle přání.

Do jaké doby musím zařídit pohřeb
Do 96 hodin od oznámení úmrtí. Pokud nikdo do té doby pohřeb nevyřídí, nebo se alespoň s pohřební službou na něm nedomluví, spadá tato povinnost na obec, kde k úmrtí došlo, nebo bylo tělo nalezeno a stává se tzv. pohřbem sociálním, jež platí stát. Příbuzní tím ztrácejí nárok na ostatky zesnulého, kterým je ve většině případů popel v kremační urně. Ten se ukládá na veřejném pohřebišti.

Co udělat po sjednání pohřbu
Pohřební služba oznámí úmrtí, způsob a dobu pohřbení příslušné matrice v obci. Ta vystaví do 30 dnů tzv. úmrtní list, který je zaslán, pokud není domluveno jinak, pozůstalým doporučeně poštou. Poté je zkontaktuje notář, kterého soud přidělí pro vyřízení pozůstalosti.

Také byste měli byste vrátit občanský průkaz zemřelého v místě jeho vydání a jeho kartičku pojišťovny.

Může se v obřadní síni se zemřelým rozloučit i jeho pejsek?
Ano. Psi nebo kočky jsou v našich domácnostech často považováni za členy rodiny. A nejen ti. Takže pokud si to pozůstalí přejí, pohřební služby umožňují přítomnost zvířat při smuteční rozloučení. Samozřejmě pouze za předpokladu, že neruší během smutečního ceremoniálu.

S čím vším může pomoci poradce pozůstalým
Je k dispozici vždy, když ho pozůstalí potřebují. „Ať už kvůli převozu zemřelého, nebo přímo s vyřizováním pohřbu, který následně, podle jejich přání, vypravím včetně smutečního proslovu.

Je k dispozici vždy, když ho pozůstalí potřebují. „Ať už kvůli převozu zemřelého, nebo přímo s vyřizováním pohřbu, který následně, podle jejich přání, vypravím včetně smutečního proslovu. Připravím a vytisknu parte. Zajistím ozdobnou urnu, zprostředkuji vytvoření památečního skla či šperků. Poskytuji pozůstalým oporu při truchlení. Jsem otevřena hovořit o tématech týkajících se umírání a smrti, i kdy v rodině téma úmrtí není aktuální,“ popisuje Susan Apltová z Řevnické pohřební služby. Pomůže i s ekonomickou stránkou věci a zařízením všeho, čeho je třeba. Je vaším ramenem, o které se můžete opřít.

Čtěte také: Smrt není tabu. Je třeba o ní mluvit během života

Řevnická pohřební služba
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 43, Řevnice (vchod z Opletalovy ulice)
Otevřeno: úterý a čtvrtek 7.30–15.30
Tel.: 607 751 882, 212 248 352
(Susan Apltová je vám k dispozici i mimo otevírací dobu k projednání pohřbu či jiných záležitostí)
E-mail: susan.apltova@PAX.cz PAX.CZ pozustalym.cz

Nonstop převoz zesnulých při úmrtí doma, z domovů pro seniory, s pečovatelskou službou atd.: 603 551 034 a 603 551 032