Den architektury bude v Řevnicích velmi bohatý na zážitky

Foto: Marie Reslová

ŘEVNICE – Letošní Den architektury přinese v Řevnicích mnoho zajímavých zážitků. Zájemci mohou vyslechnout mimo jiné i příběh architekta Sochora, autora řady řevnických vil nebo dvou domů a kašny na náměstí. Kromě toho bude k vidění sochařský ateliér nebo zvonice kostela.

Na co se tedy můžeme těšit?

SOBOTA 28. září, 18 hodin: SOCHA PRO SOCHY

Chcete se podívat do ateliéru sochařů, kteří vytvořili sochu Hlídače před řevnickou školou? Budete mít možnost na Den architektury. Stačí přijít na adresu Švabinského 370 v Řevnicích.

Není malých úkolů! Sochařský ateliér na zahradě jednoho řevnického domku není větší než garáž nebo kůlna. Hangáreček, stodůlka… Přijďte nahlédnout, jak zde světlo a prostor tvoří prostředí pro tvorbu a díla. Novým ateliérem sochařů Ivany Junkové a Honzy Slovenčíka vás provede sám autor, pozoruhodný architekt Svatopluk Sládeček ze studia New Work.

NEDĚLE 29. září, 10:30 hodin: ZVONY A ZVONICE

Chcete se dozvědět více o řevnických zvonech a prohlédnout si zvonici kostela sv. Mořice? Zajděte během Dnů architektury do kostela sv. Mořice v Řevnicích.

Jak to vypadá ve věži řevnického kostela? Co je z ní vidět? Jak zvonice spolu se zvony funguje jakožto hudební nástroj? Co se chystá, aby zvony zvonily automaticky a kde bude viset nový zvon? Na komentovanou prohlídku zve spolek Řevnické zvony. Výklad, který poskytne architektka Daria Balejová, proběhne v kostele. Výstup nahoru poté bude po malých skupinkách. Návštěva věže je z důvodů žebříkového schodiště na vlastní nebezpečí, děti od 10 let a pouze v doprovodu dospělého.

NEDĚLE 29. září, 18 hodin: BONJOUR, MONSIEUR SOCHOR!

Ve Skladu_13/Dřeváku uslyšíte povídání o tom, jak architekt Eduard Sochor přinesl do Řevnic nový vítr a rozšířil místní obzory. Vyprávět a promítat bude architektka Daria Balejová. Sochor se na počátku 20. století podílel na procesu proměny trhové vsi v letovisko Pražanů. Jeho stavby, a především větší i menší urbanistické zásahy, vytvořily Řevnice, jak je známe dosud. Přednáška vám jej představí jako světoběžníka, architekta, podnikatele, developera, sportovce, řevnického zastupitele a svérázného souseda.

Nový ateliér sochařů Ivany Junkové a Honzy Slovenčíka v Řevnicích Foto: z archivu sochařů