Toxické emoce nám často škodí více než nevhodná strava

Mnoho z nás se potkalo s recepty a radami Míši Sedláčkové. Ať už prostřednictvím televizních obrazovek, nebo v tisku, či online. Sympatická celostní poradkyně pomáhá ostatním hlavně úpravou stravy. Ale sama na sobě má vyzkoušeno, že emoce dokážou ovlivnit mnohem více, než si myslíme.

Jak na jaře přistupovat k očistě těla (a duše)?
Úplně nejdůležitější je nacítit sama sebe. Což je zároveň nejtěžší. Přichází za mnou klienti, že chtějí jarní detox. A já vidím, nejčastěji to jsou ženy, že jsou úplně vyčerpané, na nule. Ty musí nejdříve doplnit rezervy a pak teprve něco čistit.

Když hledáte na internetu pojem „strava na jaře“, tak to bude samý „jarní detox, jarní odlehčení, jezte syrovou zeleninu, saláty“… Je hodně důležité si říct: jsem já na tom s energií tak dobře, že zmetabolizuju vícero syrové stravy, aniž by mi to ublížilo na trávení? Nebo musím více vařit, podívat se na to, co vše potřebuje moje tělo doplnit? To je to nejdůležitější.

Liší se od sebe v tomto směru muži a ženy?
Velmi. Představte si slepici a kohouta. Oba jsou na tom svém hnoji, žerou stejně, ale kohout je štíhlý a slepice přibírá. Kohout má hodně jangu, má silnější trávení, silnější metabolismus – a takto to mívají muži. Když jim na jaře odlehčíte, dáte jim klíčky, zeleninové saláty, vařené jídlo, tak budou kvést. Když stejnou stravu zkusí žena, která má studené ruce, nohy, tráví ji špatné trávení, nadýmání, tak se jí bude dělat špatně. Nerozkvete jako muž.

Jako první bych si proto zhodnotila, jak na tom jsem s trávením, jestli jsem energeticky dost silná na to, abych mohla odlehčovat, nebo jestli ze stravy například vyloučím všechny polotovary, ať jsou bio, nebo nebio – třeba rýžové mlého z tetrapacku je pro mě už polotovar. A vařím ze základních surovin. K jídlům ze dvou třetin tepelně zpracovaných přidám něco syrového. Syrová strava je na jaře skvělá, ale v tomto případě jen jako doplněk k jídlu. Plošný jarní jídelníček není možný, i když na vás na internetu odevšad vyskakuje. Je nutné s člověkem pracovat individuálně.

Čeho by se měl zimomřivý člověk vyvarovat?
Určitě surovin, které ochlazují. V jeho stravě musí převažovat tepelná složka. A přitom může projít detoxem. Ráno si třeba dá polévku miso – vařená zelenina, do které se přidá miso. Má velmi jangový charakter, podporuje trávení, jsou tam enzymy. Další jídlo by bylo opět teplé a posypali bychom ho klíčky. Záleží na tom, kde mám svoji stravovací hladinu nastavení. Někdo si dá salát z pampelišek, druhý si dá salát z čekanky nebo jiného listí. Důležité je, aby syrová zelenina měla ideálně zelenou barvu, která na jaře podporuje energetickou dráhu jater a žlučníku. Listí nemá tak ochlazující charakter jako rajče, paprika nebo okurka, které dozrávají v teplém létě, a proto hodně ochlazují. Takže bych na detox začala s jakýmikoliv polévkami, kašemi bez mléka, třeba vařené vločky ve vodě s rozinkami a oříšky, nebo s vařenou rýží.

Moje stravování nutí klienty vařit. První, co jim říkám: jestli chcete udělat změnu pro sebe, musíte do toho něco investovat. Svůj čas, energii, která vašemu tělu udělá dobře. To nikde nekoupíte. Současná doba je instantní, rychlá a spoustu nemocí je právě z ní.

Čím si může každý pomoci sám a prakticky hned?
Z pohledu celostní medicíny máme pět elementů a element země je náš klíč k trávení. Patří tam energetická dráha žaludku a dráha sleziny. Dráha sleziny odděluje kalné od čistého a transformuje stravu. Říká: toto potřebujeme, jako jsou minerály, stopové prvky, vitaminy, a toto je kalné a má jít z těla pryč. Když proces nefunguje, tělo nedostává tu správnou výživu. Klíčem je jíst pravidelně, je jedno, jestli dvakrát či pětkrát denně. Ale přibližně ve stejnou dobu. Určit si rytmus ve stravě.

Dalším klíčem, pro lidi obrovsky těžkým, je mít fokus na jídlo: teď právě jím to a to, nečtu u toho noviny, nesleduju zprávy, neřeším důležité věci. Když se sejde celá rodina, to je v pořádku, jedno společné jídlo v rodinném kruhu je hodně důležité. Jen se řekne, že se třeba některá témata jako válka apod. u jídla nebudou zmiňovat… Ale je tu spoustu hezkých věcí, které rodina může probrat.

A dalším těžkým bodem je jíst do bodu energie. Tedy – jím, cítím, že už je to dobré, ale ještě by se do mě něco vešlo. Tehdy přestanu. Než se vše dostane do těla, trvá to nějakých 30 minut. A když jsem se tzv. nacpal, tak za 30 minut přichází útlum. Tyto body jsou v silách každého člověka. Ale vidím, jak moc je těžké jich dosáhnout.

S jarní očistou jsou spojeny i půsty. Jsou pro všechny?
Je to jednoduché. Když jsem v nadbytku jak váhovém, tak energetickém, tak půst ano. Energetický nadbytek poznáte například po sauně, pokud jste po ní čilí a nemusíte si jít odpočinout. Když jste po změně teplot unavení, půstu se zatím vyhněte. Jen upravíte kvalitu příjmu, aby vám pomáhal a nezanášel. Váhový nadbytek na sobě každý většinou vidí.

U půstu je také velmi důležité, jestli jsme schopni vytvořit prostředí, kde nás nic nestresuje. Velké půsty jdou do psychických vzorců a v těle leccos povolují. Pokud jedete dál v zápřahu a řešíte cokoli v práci, nedostanete ten obrovský bonus, který půsty přináší.

Když u svých klientů zhodnotím, že jsou adepty na půst, volím rýžový. Jí se 40 dnů rýže a po 9 dnech se přidává nějaká potravina. Prvních 9 dnů se tak jí nesolená celozrnná rýže a pije se voda a bylinkové čaje. A už těchto 9 dní je pro spoustu lidí strašně složitých a začínají se otevírat velké emoční vzorce. Jak se uleví na jídelníčku jaterní dráze, začne pouštět emoce. A tady člověk může vytěžit zlato, pokud si dovolí být sám se sebou a více v klidu.

Například jsem měla klientku a ta při půstu říkala: Já asi zabiju švagrovou. Ptala jsem se: Co ti udělala? Ona na to: Nic, ani u nás nebyla. Jen to z ní najednou začalo lítat ven. Stejně jako se tráví toxická strava, tráví se i toxické emoce. A co já vidím, často lidi zatěžují více než strava.

Co byste lidem s ohledem na vše, co se nyní děje, poradila?
Aby se přestali dívat ven, ale dívali se dovnitř. Že ty odpovědi tam vždycky najdou. Jen najít tu sílu a odvahu vidět je pravdivě – to je někdy dlouhá cesta. Kdyby se toto stalo, tak nám tady všem bude lépe. A ještě bych zmínila výrok Marie Montessori, směřující (nejen) k dětem, který mě zaujal: „Všichni mluví o míru, ale nikdo mír neučí. V tomto světě jste vychováváni k soutěžení a soutěživost je začátkem každé války. Až se bude vychovávat ke spolupráci a vzájemné solidaritě, tehdy se bude vychovávat k míru.“

Míša Sedláčková

  •         Celostní výživová poradkyně, matka čtyř dětí (19, 16, 12, 3 roky).
  •         Působila či působí například v televizních pořadech Kouzelné bylinky, Co naše babičky uměly a my jsme dávno zapomněli, Sama doma. Pravidelně přispívá do časopisu Jóga dnes.
  •         Bydlí v Berouně a Černošicích.