Počet hospitalizovaných s koronavirem klesá

Ilustrační foto: IPC online

BEROUNSKO, STŘEDOČESKÝ KRAJ – Nemocnice ve středních Čechách hlásí úbytek pacientů s covidem-19. Před třemi týdny jich bylo 860, nyní pečují o 519 nemocných. Hořovická nemocnice dnes odvolala stav hromadného postižení.

Z 519 nemocných je 122 na jednotkách intenzivní péče, z toho 66 pacientů připojených na umělé plicní ventilaci.

Obě nejbližší nemocnice našemu regionu, v Berouně a v Hořovicích, už odvolaly stav hromadného postižení. Provoz se tak vrací k normálnímu režimu. Berounská nemocnice byla dokonce první ze středočeských zařízení, která tuto mimořádnou situaci zrušila 19. března. V Hořovicích tak učinili ve čtvrtek 8. dubna. V uplynulých týdnech je nejvíce trápili pacienti s těžkým průběhem nemoci, kteří potřebovali umělou plicní ventilaci.

„Těchto pacientů máme v nemocnici nadále značné množství, ale stav většiny z nich se pomalu lepší, proto počítáme s tím, že počet takto postižených osob bude v budoucnu ubývat, pokud budou nadále trvat hygienicko-epidemiologická opatření, která omezí šíření viru v populaci,“ uvedl ředitel hořovické nemocnice Michal Průša.

Spolu s Hořovicemi mimořádnou situaci zrušily nemocnice v Mladé Boleslavi, Benešově, Nymburce a ve Slaném. V dalších devíti nemocnicích ale stav hromadného postižení osob trvá, je mezi nimi i nedaleká Příbram.

(red)