Jak vařit a péct bez lepku nejen o Velikonocích

Přirozeně bezlepkové směsi a mouky Free Doves Farm z Velké Británie. Skládají se z rýže, kukuřice, brambor, tapioky a pohanky. Neobsahují sóju, lupinu a ani žádné jiné alergeny, a proto jsou vhodné nejen pro celiaky, ale i přísné alergiky.

Beránek
(od Vladěny Halatové)

Přísady:

  • 2 hrnky bezlepkové samokypřicí směsi Free Doves Farm (300 g) modrá holubička
  • 1 hrnek cukru krystal (220 g), může být i jiné sladidlo
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 200 g 12% smetany (rostlinné smetany)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • olej na vymazání keramické formy na beránka
  • rýžová hladká mouka na vysypání keramické formy na beránka

Postup:
Z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh. Ve druhé míse našleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme bílkový sníh. Formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou. Nalijeme do ní směs a přiklopíme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C, a pečeme přibližně 60 minut. Po vytažení z trouby necháme ještě 20 minut ve formě chladnout. Poté namočíme utěrku studenou vodou a položíme ji na formu. Po dalších asi 20 minutách sundáme poklop a beránka vyklopíme. Můžeme ho pocukrovat, potřít čokoládou nebo jinak ozdobit.
Jana Marková (Hromádková)

BIOLEPEK, s. r. o.
Tel.: +420 727 980 555
E-mail: janahromadkova@biolepek.cz
RECEPTY na www.dovesfarm.cz a FB Freee – Doves Farm

Zakoupit můžete v prodejnách: Albert, Billa, Tesco, Globus, Kaufland, Rohlík.cz, Košík.cz, Lékárna.cz, Grizly.cz