A co ještě k vánoční huse…

A co ještě k vánoční huse...Recept na marinované zelí, plněné bramborové knedlíky, vánoční roládu a vánoční bowli.

Červené marinované zelí

Ingredience:

1,5 kg červeného zelí, marináda na zelí: 45 g cukru, 15 g soli, 30 ml pomerančové šťávy, 25 ml citronové šťávy, 25 ml jablečného nebo vinného octa, 250 g strouhaných jablek, kmín mletý nahrubo, trocha skořice, mletého hřebíčku a muškátového květu

Postup:

Cibulku jemně zpěníme, přidáme zelí, jablka, pomerančovou šťávu, citron a dochucovací prostředky. Dusíme cca 30 minut. Nezahušťujeme moukou, po vyvaření šťávy se nám zelí zahustí rozvařenými nastrouhanými jablky

Plněné bramborové knedlíky (pečené brambory ve slupce)

Ingredience:

Bramborové knedlíky koupíme v prášku (2 ks) nebo uděláme z brambor, mléka, vajíčka, krupice (hrubé mouky) a soli.

Náplň: vše společně orestujeme

cibule, česnek, máslo

500 g uzené plece (krkovice) nebo anglické slaniny

nakrájené nadrobno

petrželka, pažitka nasekané najemno

žampiony, muškátový květ, sůl a pepř

Postup:

Vytvoříme a naplníme asi dvanáct menších kuliček a 15 minut je vaříme v osolené vodě. Po uvaření je potřeme sádlem nebo rozpuštěným máslem.

Vánoční roláda „Vánoční polínko“

Příprava: 90 min   Pečení: 10 min   Pro 8 osob

Ingredience:

Korpus 100 g cukru, 100 g polohrubé mouky, 5 vajec,

1 balíček vanilkového cukru, 5 ml bílého rumu

Máslový krém 100 g cukru, 1/2 šálku vody, 3 žloutky, 250 g másla, 100 g hořké čokolády

Postup:

Roláda Utřeme 4 žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Vmícháme 1 celé vejce. Přidáme mouku, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků. Pak si připravíme obdélníkovou pečicí formu a vyložíme ji pečicím papírem. Ten pak jemně potřeme máslem a nalijeme na něj vrstvu těsta (cca 1 cm). Troubu předehřejeme na  200 °C a pečeme asi 10 minut.

Upečený korpus s pečicím papírem opatrně vyjmeme z formy a položíme na chladnou desku.

Máslový krém Na máslový krém můžeme použít ingredience, které nám chutnají (čokoláda, vanilka, pistácie). V šálku horké vody rozpustíme cukr, cukrovou vodu zvolna nalijeme na 4 rozmíchané žloutky a metličkou šleháme, dokud směs nevychladne. Poté přidáme máslo a vše umícháme do jemného krému. Krém polijeme rozehřátou čokoládou.

Rolování Z korpusu odstraníme pečicí papír, položíme ho na utěrku a naplníme polovinou krému (cca 4 mm). Namazaný korpus zabalíme do tvaru rolády. Druhou porci krému namažeme navrch a povrch vidličkou vytvarujeme tak, aby roláda vypadala jako dřevěné polínko. Moučník necháme uležet v ledničce asi 4 hodiny.

Vánoční bowle

Všechno ovoce, kterým zdobíte vánoční stůl, se znamenitě hodí do vánoční bowle.

Vše nadrobno nakrájíme a zalijeme ovocným džusem. Abychom dodali nádech a vůni Vánoc, stačí přisypat špetku skořice a přidat med.  Med se vyplatí rozpustit v troše vody nebo džusu, aby se lépe rozmíchal mezi ovocem.

Výrobu vánoční ovocné bowle je možné od začátku do konce svěřit už předškolním dětem. Sami jsme to vyzkoušeli. Krájení jim šlo znamenitě, horlivě zpracovávaly jablka, banán, kiwi i hroznové víno.

Za celou redakci DOBNET zpravodaje přejeme dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!

(jh, bt)