Hledáte poskytovatele internetu? Žádejte komplexní péči

Ilustrační foto: Petra Stehlíková

DOLNÍ POBEROUNÍ – Mít, nebo nemít dobrý internet? To už dnes není žádné dilema. Nízká rychlost, padající připojení nebo tuhý zákaznický servis dokážou pěkně zkomplikovat přístup k přátelům, zábavě i práci. 

Potřebujete lepší připojení k internetu? Možností je víc

Bydlíte-li ve vlastním rodinném domě, stačí oslovit vhodného poskytovatele. Pokud to bude DOBNET, vyšleme k vám technika, posoudíme možnosti a nabídneme instalaci vhodné přípojky, domácí wifi sítě a navazujících služeb.

  • Rodinné domy se obvykle připojují bezdrátově. Signál putuje z vysílače poskytovatele do přijímací antény u vás na střeše. Z ní je signál sveden kabelem do tzv. routeru, který ho dopraví do vašich zařízení.
  • Jestliže bydlíte v bytovém domě s vybudovanými rozvody, můžete si dopřát vysokorychlostní kabelové připojení. Na střeše bytového domu je opět anténa, z ní ale vede kabel do tzv. racku ve společné technické místnosti a dále do bytů, kde na signál čekají soukromé routery.
  • Tam, kde nejsou kabelové rozvody, bývají alespoň telefonní linky. Právě ty umí využít technologie xDSL.
  • V některých lokalitách je k dispozici optický internet CETIN. Jeho síť nepoužívá jen O2, ale i lokální poskytovatelé.
  • Pokud nelze využít žádný z popsaných způsobů, nabízí se LTE připojení k mobilní datové síti vybraného operátora.

Bydlíte v pronajaté nemovitosti, ve které už internet je? Dohodněte se se svým domácím a nechejte si tarif převést na sebe. Můžete pak zvýšit jeho rychlost a přizpůsobit další parametry.

Stavíte rodinný dům? Myslete na kabelové rozvody

Sotvakdo si dnes staví dům, aby v něm neměl internet. Myslete na něj už v projektu. V klidu si promyslete rozmístění kabeláže, zásuvek a dalších prvků technologie.

Nespoléhejte se jen na wifi. Utáhne běžné brouzdání po internetu, ovšem na online videohovory, práci se vzdálenými počítači nebo několik současně běžících netflixů určitě nebude stačit. Všude, kam plánujete počítač nebo chytrou televizi, instalujte datové zásuvky. Připojení kabelem je mnohem rychlejší a stabilnější.

Totéž platí pro dům s více byty. Kabeláž můžete využít i pro chytré zvonky s interkomem u vchodových dveří.

Rozjíždíte byznys? Připojte si nebytové prostory

Podnikat bez kvalitního internetu už prakticky nelze. Nabízí se ovšem spousta otázek: Kolik vás na síti bude? Budete chtít telefonovat po internetu nebo mít virtuální záznamník? Budou se k síti připojovat také zákazníci? Neohrozí na wifi vaše soukromí? Budou platit kartami? A co kamery bezpečnostního systému?

Neváhejte úkolovat odborníky. Přijedou k vám, obhlédnou situaci a navrhnou řešení, které vám sedne jako ulité.

Ilustrační foto: Petra Stehlíková

Máte problém s připojením? Příčina může být v domácí síti 

Určitě to také znáte. Internet se kousne a poskytovatel začne škytat. Možná je v tom ale nevinně. Příčina může vězet ve vaší domácí síti: v nedostatečném pokrytí objektu, ve špatně umístěném, zastaralém nebo nekvalitním wifi routeru anebo ve vadné kabeláži pevné sítě.

Uvědomte si, že nastavení domácí sítě je pro hladký přístup k internetu stejně důležité jako funkčnost vlastní přípojky.

O domácí síť se proto musíte starat. Pravidelně aktualizovat firmware routeru, měnit hesla k wifi, udržovat zařízení v čistotě a kontrolovat, zda se v síti neděje něco nekalého. Pokud péči zanedbáte, začnou se dít věci.

Jestliže nemáte poblíž zručného IT kutila, obraťte se na svého poskytovatele. (Raději to udělejte v každém případě.) Nechte si zkontrolovat routery, rozvody, počítače, notebooky a všechna další zařízení, která jsou k síti připojena a mohou se podílet na problémech.

Možná se vám zalíbí představa, že rozšíříte dosah wifi sítě i do dosud nedostupných koutů domu nebo zahrady. Všechno se dá. Buďte online!

Mele váš počítač z posledního?

Když začne počítač zpomalovat, musíte ho vyhodit? Ani nápad! Často stačí jen několik zásahů, a starý stroj se rozběhne jako nový.

Ještě lepší než čekat na pokles výkonu, je postarat se o pravidelný preventivní servis. K některým patáliím pak vůbec nemusí dojít.

Kdy do počítač musí do servisu? Když nejde zapnout, dlouho startuje, přehřívá se, sám o své vůli se restartuje, zamrzá, nechce se nabíjet nebo na něm něco nefunguje. Pan doktor se podívá — a uvidí. Šance jsou velké.

Starý počítač lze také značně vylepšit a zrychlit. Rozšířit operační paměť, vyměnit klasické plotnové disky za mnohem rychlejší disky SSD, ulehčit systému od nepotřebných programů, odstranit zbytečné soubory, optimalizovat nastavení a tak dále. Výsledek může být docela impozantní.

DOBNET je připraven. Navštivte nás na Facebooku, zabruste na www.dobnet.cz nebo zavolejte zákaznický servis 277 001 111. Uděláme pro vás maximum. Máme to v genech.

V servisu se nenudíme 

  • Pán si do notebooku vylil pivo. Rozebrali jsme stroj do posledního šroubku, prolili ho proudem vody a na sluníčku usušili jako pejska s kočičkou. Notebooky dnes vydrží víc než člověk!
  • Přesto se někdy divíme, jak úspěšní jsou lidé v poškozování obrazovky, lámání rámečků a vylamování pantů notebooků. Oprava je možná, připomíná ale hodinářskou i detektivní práci. Sehnat starší součástky znamená prošmejdit doslova celý svět.
  • Někdy je ale řešení rychlé. Zákazník hlásil nefunkční internet. Na místě jsme zjistili, že kabel k wifi zapojil oběma konci do routeru. Ne, takto se internet přivést nedá.
  • Jindy jsme majiteli bytu vyjeli obnovit kompletní infrastrukturu. Nájemník se odstěhoval s jeho routerem, zásuvkami a dokonce se střešní anténou.
  • Vězte: nic nás nepřekvapí!