Pasti podél dálnice D5 mají chytat invazivní druh sršní

Zdroj: https://www.najdije.cz/pf/srsen-asijska/

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Desítky pastí na sršně asijské už visí podél dálnice D5, mimo jiné i v Rudné u Prahy. Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je tam nedávno instalovali, aby zamezili rozvoji invaznímu druhu sršní, který zabíjí včely.

Sršně asijské se objevily vloni v Plzni a letos i na dalších místech kolem dálnice D5 včetně Rudné u Prahy. Přírodovědci se domnívají, že sršeň asijskou k nám dovezly kamiony z Francie, jejich první hnízdo se vyskytlo v plzeňské městské části Skvrňany.

Pasti umístili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) většinou poblíž včelích úlů. „Je to ideální způsob, protože včelaři budou i doplňovat návnady a místo kontrolovat. Pokud uvidí cokoliv podezřelého, hned nás kontaktují,“ sdělil Tomáš Görner. z AOPK. Podle něj už visí desítky různých druhů pastí – komerčních z ciziny i speciálních, které byly vyvinuté na Západočeské univerzitě v Plzni. Uvnitř pastí je nádobka se sladkou šťávou, přikrytá víčkem, takže sršně ani jiný hmyz se v ní neutopí. „Hlavní vletový otvor do pasti je ve tvaru nálevky. Sršně se dostanou tam, ale zpátky už ne. Po obvodu jsou menší výletové otvory, které poslouží drobnějšímu hmyzu,“ řekl Zdeněk Myslík z AOPK. Pasti nemohou sršně asijské vychytat, odborníci poté musí ještě dohledat a zlikvidovat hnízdo.

Jakýkoliv podezřelý výskyt mohou lidé hlásit na mailovou adresu invaznidruhy@nature.cz nebo přes aplikaci Nahlaš sršeň a přiložit také fotografii. „Stále platí, že hlavním pomocníkem při objevu nových jedinců je právě veřejnost. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ dodal Tomáš Görner.

Více informací můžete najít v letácích TADY i TADY.

Materiály i fotky jsou stažené z webu www.najdije.cz/pf/srsen-asijska/.