Atleti ASK Dipoli reprezentují a sbírají medaile

Medailová radost. Zleva Klára Zbožínková 1. místo 100 m př., Mikuláš Mutinský 2. a 3. místo 400 m a 200 m, trenér Tomáš Vodička. MČR Ostrava 2024 Foto: Marie Typovská, ASK Dipoli

ČERNOŠICE, DOBŘICHOVICE – Vrcholové závody v atletice se vždy konají v červnu a v červenci, kromě toho v tomto období probíhá také Mistrovství České republiky kategorií od dorostu až po dospělé a také vícebojařské mistrovství. Pro hodně atletů je velkým úspěchem už samotná kvalifikace na šampionát.

V každé disciplíně se na Mistrovství ČR totiž dostane pouze 16 atletů (skoky, hody, vrhy, dlouhé běhy, víceboj) nebo 24 atletů (sprinty, 800 m).

U18 a U20 s kompletní sbírkou

Mistrovství České republiky U18 a U20 v půlce června v Ostravě skončilo s kompletní medailovou sbírkou pro ASK Dipoli. Uskutečnil se tu tzv. Gigant – Mistrovství České republiky atletů do 18 a do 20 let. Rekordní účast ASK Dipoli zde nechyběla a celkem dvanácti atletům se podařilo kvalifikovat v 16 individuálních disciplínách. Ve většině z nich předvedli atleti osobní nebo nejlepší sezónní výkony a na MČR se předvedli v nejlepší možné formě.

Zásluhou Kláry Zbožínkové se Dipoli radovalo ze zlaté medaile v kategorii juniorek na 100 metrů překážek. Klára nejprve postoupila suverénním způsobem do finále v nejlepším výkonu letošní sezóny a ve finále ještě vylepšila, chybělo jí jen 6 setin sekundy, aby pokořila limit na Mistrovství světa juniorů, které se letos koná v Limě. Stříbrnou a bronzovou medaili dovezl z Ostravy Mikuláš Mutinský, který tyto medaile získal během pouhých 40 minut. Nejprve vybojoval stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů ve skvělém osobním rekordu 47,21 s. A pouze 40 minut poté bral bronzovou medaili ve finále 200 metrů opět v osobním rekordu 21,76 s.

Dařilo se ale i dalším atletům ASK Dipoli. Pátá místa vybojovali běžci: junior Matyáš Urban v běhu na 5000 metrů a dorostenka Amélie Klajmonová v běhu na 800 metrů. Na 7. místě došla dorostenka Alžběta Musilová v chůzi na 5000 metrů, TOP 9 pak uzavíral junior Filip Konečný na 110 metrů překážek, který neprošel do finále o pouhou tisícinu vteřiny dle cílové fotografie při doběhu v rozbězích.
Dalšími závodníky na MČR byli: Anna Šimková (tyč, 4 x 400 m), Kristian Behenský (disk, 200 m), Lucie Hlavičková (400 m př., 4 x 400 m), Emily Hanley (2000 m př.), Pavel Hanč (300 m př.,) a Karel Půbal (800 m).

Amélie Klajmonová na startu 800 m – MČR Ostrava 2024, foto ASK Dipoli Marie Typovská

Mistrovství České republiky mužů a žen

Poslední červnový víkend hostil Zlín největší vrchol tuzemské atletické scény. Ve Zlíně se představila šestičlenná skupinka atletů ASK Dipoli a každý start znamenal finálovou účast (tedy do 8. místa v republice).

Jako první se představila v běhu na 100 metrů překážek juniorka Klára Zbožínková, která v obrovské konkurenci českých překážkářek nejprve postoupila z dopoledního rozběhu do finále, kde skončila na skvělém 6. místě. Po ní zaklekla do bloků Kateřina Siebeltová na 400 metrů překážek, která s přehledem postoupila do nedělního finále v osobním rekordu 59,59 s. Totéž předvedl i Mikuláš Mutinský v běhu na 400 metrů – postup do finále i osobní rekord 47,16 s. V neděli pak oba dva závodníci skončili na skvělém 5. místě, jen kousek za osobními rekordy. Vše zakončily štafety žen na 4 x 100 metrů a 4 x 400 metrů, které obě překonaly klubové rekordy a umístily se na 5., respektive 6. místě.

Reprezentace České republiky pro dva atlety ASK Dipoli!

Skvělí juniorští medailisté ASK Dipoli Mikuláš Mutinský a Klára Zbožínková dostali pozvánku na reprezentaci České republiky! Oba dva dostali možnost bojovat s mezinárodní konkurencí na mezistátním utkání 5 zemí. Pro oba dva atlety to byla skvělá zkušenost a motivace do další práce!

Nejprve nastoupila do boje Klára Zbožínková, která ale několikrát zavadila o překážky a doběhla do cíle na 6. místě kousek za osobním rekordem. Všichni věříme, že o limit na Mistrovství světa se ještě popere. Mikuláš Mutinský v běhu na 400 metrů zvítězil v B běhu a celkově obsadil 4. místo. Oba dva atleti ASK Dipoli přispěli svými výkony k celkovému vítězství České republiky na tomto mezistátním utkání.

Zdroj: Kateřina Siebeltová, ASK Dipoli