Filharmonii v lese doprovodí klarinetistka Anna Paulová

Debashish Chaudhuri a Anna Paulová Foto: Petra Stehlíková

ŘEVNICE – Tradiční koncert města Řevnice nazvaný Filharmonie v lese se uskuteční 25. května od 19 hodin v areálu Lesního divadla v Řevnicích. Na sedmém ročníku vystoupí Filharmonie Brno pod taktovkou dirigenta Debashishe Chaudhuriho.

Na programu je Introdukce, téma a variace pro klarinet a orchestr Gioacchina Rossiniho, Mosi oa Tunya Davida Mullikina a „symfonická pohádka pro děti“ Petr a vlk Sergeje Prokofjeva. Jako vypravěčka se představí Eva Kodešová a zahraje také sólistka, klarinetistka Anna Paulová.

Paní Paulová, těšíte se na koncert do Řevnic?

Ano, moc! Mám radost, že se budu moci představit řevnickému publiku nedaleko svého domova. Bydlím totiž na Jílovišti. A také se těším na další spolupráci s vynikajícím dirigentem Debashishem Chaudhurim.

Jak jste se k tomuto hraní dostala, kdo vás oslovil?

Skutečně si vážím toho, že mě na tento již tradiční koncert pozval pan dirigent Debashish Chaudhuri, a raduji se, že naše spolupráce dále pokračuje.

Znáte řevnické Lesní divadlo?

Bohužel ještě ne, a právě proto jsem nadšená, že jej konečně navštívím. Je pro mě čest zde vystoupit.  

Hrála jste už někdy přímo v lese?

Ano, v rámci projektu skladatele Jiřího Trtíka a Stro.my Ensemble při provedení jeho Koncertu pro les. Propůjčuje lesu hlas a spojuje hudbu s přírodou. Byl to nádherný zážitek. Ráda na něj vzpomínám.

Spolupracovala jste už někdy s Filharmonií Brno? A co vás svedlo dohromady s dirigentem Chaudhurim?

S Filharmonií Brno jsem před pár lety vystoupila na adventním koncertě pro hotel Hilton v Praze a s panem dirigentem Debashishem Chaudhurim jsem měla možnost spolupracovat již několikrát s Pardubickou komorní filharmonií v Praze, Heřmanově Městci a také v Pardubicích. Pokaždé je pro mě velká radost a inspirace hrát pod jeho vedením.

Jak dlouho hrajete na klarinet?

Od svých jedenácti let. Předtím jsem v pěti letech začínala na zobcovou flétnu, později jsem přidala klavír. Klarinet mě však bavil nejvíce. Zaujal mě především krásnou barvou tónu, ze všech dechových nástrojů nejpodobnější lidskému hlasu.

Na co se mohou diváci těšit?

Společně s Filharmonií Brno předvedeme Introdukci, téma a variaci italského skladatele Gioacchina Rossiniho, jež je velmi virtuózní. Klarinet se zde představí i jako zpěvný nástroj v krásných kantilénách. Dále potěšíme provedením orchestrálních děl Sergeje Prokofjeva a Davida Mullikina.