VELO Restaurant: kulinářský zážitek na dotek přírody

Propojit jeden z nejoblíbenějších českých sportů – cyklistiku – s poctivým jídlem v originálním prostředí se povedlo v pražském Radotíně. Lidé se zde setkávají (nejen) v restauraci Velo, kterou nám představil její spolumajitel Lukáš Princ. Navíc prozradil, že si návštěvu vychutnáme plnými doušky, i když dorazíme se svými ratolestmi.

Kde a kdy se začal odvíjet příběh restaurace?
Jsme součástí Ski a Bike Centra Radotín, fungujeme zde dlouhé roky. Firmu založil Jaromír Průcha už v roce 1988 a postupně se k servisu lyží přidávaly další věci. Před mnoha lety jsme začali pořádat i cyklistická setkání, vyjížďky a testování. Na nich bylo vždy i občerstvení. Tak jsme se dostali oklikou ke gastronomii. Když jsme pracovali na projektu rekonstruované Vindyšovy továrny, věděli jsme, že pevnou součástí by měla být i restaurace, aby areál Vindyšovy továrny nebyl jen místem, kam si jedete něco koupit, ale místem setkávání, na kterém zastavíte a dáte si něco dobrého, kdykoliv pojedete okolo.

Můžete říct něco více k areálu Vindyšovy továrny?
Pochází z roku 1910. Továrník Vindyš zde vyráběl tělocvičné náčiní, které se vyváželo do celého světa. My jsme se k areálu dostali ve chvíli, kdy už byly budovy hodně zchátralé. Celý jsme ho zrekonstruovali a proměnili v multifunkční prostor, kde je právě restaurace Velo, prodejna Ski a Bike Centrum Radotín, dětská prodejna Skibi Kids, sál pro akce a velké venkovní prostory. Mimochodem, rekonstrukci navrhoval místní architekt Petr Šindelář společně s Martinem Dubou a architektkou Hanou Davidovou – a dostala se do finále České ceny za architekturu 2020. Navíc interiér restaurace získal BigSEE Inte­rior Design Award 2021 Grand Prix.

Čím je restaurace Velo pro zákazníky?
Nachází se na okraji Prahy, jen malý krůček od přírody. Vedle vnitřních prostor máme i velké venkovní prostory se zahrádkou. Přes den restaurace funguje především pro místní s kaž­dodenně novým poledním menu a směrem do večerů a víkendů pak jako výletní místo pro občany z celé Prahy a jejího okolí. Hodně našich zákazníků přijíždí na kole.

Jak se odvíjí nabídka během roku?
Co nejvíce pracujeme s aktuálními surovinami a menu přizpůsobujeme ročnímu období. Připravujeme si vlastní vývary, omáčky a vše, co je potřeba. Nepoužíváme žádné zbytečné polotovary nebo chemická dochucovadla. Protože je restaurace součástí cyklistického areálu, děláme několik tematických menu – v květnu a v červnu jsme měli při příležitosti Giro d’Italia italské, od července v rámci Tour de France francouzské. To je možné ochutnat ještě v září.

Co chystáte v blízké budoucnosti?
Aktuálně pracujeme na podzimním menu. Během Prague Mussel Weeku (25. 9. – 1. 10.) u nás mimo jiné ochutnáte tři různé variace pokrmů z mušlí. V listopadu se těšte na svatomartinskou husu a související menu. No a přes podzim a zimu pořádáme rodinné víkendy. Máme vyhrazený salonek pro děti, o jejichž zábavu se starají naše báječné animátorky. Rodiče tak mohou posedět společně s přáteli nad dobrým jídlem a spokojení jsou všichni návštěvníci. Přijďte a vyzkoušejte nás! Sídlíme hned vedle vlakového nádraží v srdci Radotína.

VELO Restaurant
Na Betonce 114/2, Praha 5 – Radotín
web: velorestaurant.cz
tel.: 222 367 730
e-mail: info@velo-restaurant.cz

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu