Vánoční pečená krůta s kaštanovou (mandlovou) nádivkou
Ingredience:
1 větší krůta
100 g anglické slaniny
35 g másla
svazek nakrájených bylinek, cibule, mrkev, celer, petržel
sůl, bílý pepř
Nádivka:
4 jemně nakrájené šalotky (cibule)
2 svazečky jemně nakrájených celerových listů (kudrnka, pažitka)
200 g vařených a nakrájených kaštanů nebo mandlí
veka, rohlíky nebo toastový chléb opečené v troubě
6 vajec
50 g másla
2 dl mléka
½ svazku jemně nakrájené šalvěje
4 cl kubánského rumu (armagnac, koňak)
strouhaný muškátový oříšek
sůl a černý pepř
Postup:
Toastový chléb namočíme do mléka, na másle dozlatova orestujeme šalotku, mrkev a celer. Poté přidáme maso, kaštany, sůl, pepř a podusíme, dokud není maso měkké. Masovou směs necháme lehce vychladnout, poté přidáme chléb, šalvěj, muškátový oříšek, armagnac (koňak), změklé máslo utřeme se žloutky do pěny. Vše dobře promícháme. Nakonec nádivku zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků.
Krůtu zevnitř osolíme a opepříme, prošpikujeme ji proužky nakrájené slaniny, naplníme nádivkou a zašijeme. Osolíme a opepříme i zvenčí a lehce potřeme máslem.
Troubu předehřejeme na 175 °C, krůtu položíme do velkého pekáče, přidáme nasekané bylinky a zalijeme sklenicí vody. Maso pravidelně podléváme šťávou, aby nebylo suché. Pečeme nejméně 60 minut.