Červené marinované zelí
Ingredience:
1,5 kg červeného zelí, marináda na zelí: 45 g cukru, 15 g soli, 30 ml pomerančové šťávy, 25 ml citronové šťávy, 25 ml jablečného nebo vinného octa, 250 g strouhaných jablek, kmín mletý nahrubo, trocha skořice, mletého hřebíčku a muškátového květu
Postup:
Cibulku jemně zpěníme, přidáme zelí, jablka, pomerančovou šťávu, citron a dochucovací prostředky. Dusíme cca 30 minut. Nezahušťujeme moukou, po vyvaření šťávy se nám zelí zahustí rozvařenými nastrouhanými jablky
Plněné bramborové knedlíky (pečené brambory ve slupce)
Ingredience:
Bramborové knedlíky koupíme v prášku (2 ks) nebo uděláme z brambor, mléka, vajíčka, krupice (hrubé mouky) a soli.
Náplň: vše společně orestujeme
cibule, česnek, máslo
500 g uzené plece (krkovice) nebo anglické slaniny
nakrájené nadrobno
petrželka, pažitka nasekané najemno
žampiony, muškátový květ, sůl a pepř
Postup:
Vytvoříme a naplníme asi dvanáct menších kuliček a 15 minut je vaříme v osolené vodě. Po uvaření je potřeme sádlem nebo rozpuštěným máslem.
Vánoční roláda „Vánoční polínko“
Příprava: 90 min Pečení: 10 min Pro 8 osob
Ingredience:
Korpus 100 g cukru, 100 g polohrubé mouky, 5 vajec,
1 balíček vanilkového cukru, 5 ml bílého rumu
Máslový krém 100 g cukru, 1/2 šálku vody, 3 žloutky, 250 g másla, 100 g hořké čokolády
Postup:
Roláda Utřeme 4 žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Vmícháme 1 celé vejce. Přidáme mouku, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků. Pak si připravíme obdélníkovou pečicí formu a vyložíme ji pečicím papírem. Ten pak jemně potřeme máslem a nalijeme na něj vrstvu těsta (cca 1 cm). Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 10 minut.
Upečený korpus s pečicím papírem opatrně vyjmeme z formy a položíme na chladnou desku.
Máslový krém Na máslový krém můžeme použít ingredience, které nám chutnají (čokoláda, vanilka, pistácie). V šálku horké vody rozpustíme cukr, cukrovou vodu zvolna nalijeme na 4 rozmíchané žloutky a metličkou šleháme, dokud směs nevychladne. Poté přidáme máslo a vše umícháme do jemného krému. Krém polijeme rozehřátou čokoládou.
Rolování Z korpusu odstraníme pečicí papír, položíme ho na utěrku a naplníme polovinou krému (cca 4 mm). Namazaný korpus zabalíme do tvaru rolády. Druhou porci krému namažeme navrch a povrch vidličkou vytvarujeme tak, aby roláda vypadala jako dřevěné polínko. Moučník necháme uležet v ledničce asi 4 hodiny.
Vánoční bowle
Všechno ovoce, kterým zdobíte vánoční stůl, se znamenitě hodí do vánoční bowle.
Vše nadrobno nakrájíme a zalijeme ovocným džusem. Abychom dodali nádech a vůni Vánoc, stačí přisypat špetku skořice a přidat med. Med se vyplatí rozpustit v troše vody nebo džusu, aby se lépe rozmíchal mezi ovocem.
Výrobu vánoční ovocné bowle je možné od začátku do konce svěřit už předškolním dětem. Sami jsme to vyzkoušeli. Krájení jim šlo znamenitě, horlivě zpracovávaly jablka, banán, kiwi i hroznové víno.
Za celou redakci DOBNET zpravodaje přejeme dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce!
(jh, bt)