Marie Dočekalová: Dostala jsem objednávku i na Ester Ledeckou

Ispirující příběh, jak rukodělnou prací dělat radost sobě a poté ostatním, má Marie Dočekalová z Třebotova, která už několik desítek let vyrábí a sbírá keramické betlémy. Vánoce odmala prožívala jako nejkrásnější svátky v roce. Ale betlém měli doma jen papírový. A protože toužila po hezčím, začala je sbírat (a později i vyrábět).


Kolik betlémů máte? A odkud jsou?
Mám téměř 400 kusů. Zaevidované, ale spoustu jich nemám zapsaných, protože nevím, jak je zařadit. Jsou z různých materiálů, i neobvyklých, například z alabastru, čiroku, uhlí, dýně, perleti, ebenového dřeva, malovaný na kamenech nebo na polínkách, na dlažebních kostkách, na pštrosím vejci. Betlémy jsou z různých koutů světa -z Filipín, Malty, Vietnamu, Peru, Egypta, Brazilie, Hondurasu, Afriky a další míst.

Proč vás zajímají právě betlémy?
Vánoce jsou nejhezčí svátky v roce. Rodina má být pohromadě a mít na sebe více času. Já jsem prožívala krásné Vánoce, řekla bych, že nezapomenutelné. I když rodiče měli ještě na Štědrý den otevřeno, uměli nám ho krásně připravit. Vánoce byly skromné, ale plné radosti. Možná to bude znít nepochopitelně, ale vzpomínám na to, jak jsem pod stromeček mimo jiné dostala propisovací tužku. To se u nás teprve začaly objevovat na trhu. Vím, že byla zelenočerná. Dnes si neumím představit, že by se z ní děti radovaly. Dostávala jsem hračky, ale i ty takzvané měkké dárky, ze kterých jsem se dovedla radovat. Dárky voněly novotou, ať to byl blok na psaní nebo pyžamo. Vnímala jsem  jejich vůni.

Jako dítě jsem s rodiči chodila na Půlnoční. Měli jsme v kostele moc hezký betlém, je tam dodnes. Pamatuji si, jak jsem byla šťasná, když jsem o půlnoci nesla do jesliček Jezulátko a při tom zpívala sloku písně Tichá noc. Doma jsme měli betlém papírový a asi proto, že jsem toužila po něčem hezčím, jsem začala betlémy sbírat.

Později jste je i vyráběla. Měla jste odmala touhu něco vytvořit?
Mí rodiče byli škovní a vedli mě k práci. Maminka k háčkování, pletení, vaření a vyšívání. Tatínek mě učil bourat maso – byl řezník a navíc výtvarně nadaný. Z 25 kila sádla, což byla jedna velká kostka, vyřezal náš dům. Také hezky maloval a já to zkoušela také.

Vždy jsem se ráda dívala řemeslníkům pod ruky. Tvořila jsem se svými dětmi, když byly malé. Také jsem zdobila perníky.  Byly to různé chaloupky, kazety, dutá vejce, džbány, kolébky, pantoflíčky atd. Betlémy jsem kromě keramiky vyráběla také ze slámy , z moduritu a dalších materiálů.

Jak dlouho trvá výroba keramické figurky?
Záleží na tom, jak moc je hlína mokrá. Dělá po částech, musí trochu oschnout, abych mohla pokračovat v přidávání materiálu. Pokud bych chtěla udělat figurku najednou, začala by se bořit. Nedělám proto jen jednu, ale rovnou několik. Jednou jsem počítala kolikrát ji vezmu do ruky, než je hotová a dospěla jsem k číslu 36. U složitějších figurek to může být ještě vyšší číslo.

Máte nějakou nejvíce oblíbenou postavičku?
Mám je ráda všechny. Dělám je s láskou a mám radost, když se líbí. Existují dokonce sběratelé mých figurek. Jsou i tací, kteří si vymýšlí, co by chtěli vyrobit. Když jsem dostala zakázku na vyšívače, nevěřila jsem svým uším. Byl to panáček, který pracuje u vyšívacího stroje s počítačem. Ta figurka šla jako dárek do Bosny a Hercegoviny. V době olympijských her jsem dostala objednávku na Ester Ledeckou a Gabrielu Soukalovou. Dńes jsem předala jedné dívce jejího tatínka s motorovou pilou, maminku už má, ta je zdravotní sestra. Tak budou asi rodiče pod stromečkem překvapeni. Ale jinak ráda dělám figurky klasické, různé hudebníky, řemeslníky . Vždycky si vzpomenu na lidi z Třebotova, kde bydlím a už je dělám z hlíny. Těch postaviček je kolem 140, ani přesně nevím. Lidé se ke mně opakované vracejí. 

Vyrábíte ještě něco jiného?
Pro množství práce s keramikou už nyní nic jiného nevyrábím, protože na to nemám čas. Ráda zdobím cukroví a dorty. To je takový relax.  Občas jsem dělala na Velikonoce koledníkům perníky.

Co chystáte do budoucna?
Pravidelně pořádám výstavu betlémů v gymnáziu Jana Keplera na pražském Pohořelci. A v tom bych chtěla pokračovat. Nyní dva roky výstava nebyla kvůli covidu, ale letos vás všechny srdečně zvu od 24. do 31. prosince.