Znáte nejkrásnější výhled na hrad Karlštejn? 

Foto: Lucie Hochmalová

KARLŠTEJN – Jeden z našich nejznámějších hradů je nyní pro veřejnost uzavřený. Dovnitř se nedostanete, a proto pro vás máme alespoň malou náhradu: pěší výlet zakončený nejkrásnějším výhledem právě na něj.

Tentokrát začneme u nádraží, na lávce spojující Hlásnou a Zadní Třebaň. Své lepší časy už má za sebou a od povodní v roce 2002 se její technický stav stále zhoršuje. Obec Hlásná Třebaň již vybrala projekt na nový můstek a nyní shání peníze na stavbu.

 

Kaplička a zdobené statky

Od lávky vede žlutá turistická trasa až na Karlštejn. K vyhlídce na hrad jsou to pouhé tři kilometry, takže i s cestou zpět jde o nenáročnou trasu. Čeká vás na ní jen jeden krátký strmý kopeček.

Vydejte se tedy po žluté směrem do centra obce a přibližně po dvou stech metrech dojdete na hlásnotřebaňskou náves. Už od roku 1867 ji zdobí malebná kaplička se zvonicí, u níž každý rok před Vánoci zpívají místní i přespolní obyvatelé koledy. Na návsi se také odehrává mnoho společenských akcí.

Když půjdete dál podél silnice, všimněte si pěkně zdobených statků. V zatáčce u žluté budovy hospody Na Růžku pokračujte rovně přibližně osm set metrů. Je to jediná část cesty, která vede po silnici, a to směrem na Mořinu. Na konci vsi odbočte na polní cestu, stále po žluté značce. Po pravé ruce minete křížek s Ježíšem.

 

Památná lípa

Následuje chůze polní cestou až k památné lípě, tyčící se do výšky šestnácti metrů nad malou výklenkovou kapličkou s železným křížem. Odborníci odhadují, že strom tu stojí už více než sto let. Je to pěkný pohled, který si můžete nějakou chvíli užít při posezení na lavičce.

Poté zdoláte kousek cesty lesem kolem hájovny a krátký strmý výstup úvozem. Námaha ale bude stát za to, nahoře vás čeká odměna: nejkrásnější výhled na hrad. Karlštejn se vám ukáže v celé své kráse, na kopci obklopený lesy. A kochat se můžete dlouho, nachází se tu kryté turistické odpočívadlo a v jeho těsné blízkosti křížek z roku 1909. Odpočinkové místo na louce dnes vypadá trochu jinak než dříve, kdy tu stály tři mohutné smrky a lavičky v jejich stínu. Místo nich jsou tam nyní  z obou stran křížku zasazeny dva listnáče.

Pokud se budete chtít podívat do Karlštejna, sejděte úvozovou cestou a za deset minut jste v centru obce. Odtud se pak dá dojít na nádraží. Nebo se můžete vrátit stejnou cestou zpět.

 

Lucie Hochmalová