Svatomartinské posvícení v Letech

Svatomartinské posvícení v LetechV sobotu 12. listopadu vyražte na náves na báječné zabijačkové hody, které jsou součástí svatomartinského posvícení.

Lety jsou sice malá obec, ale disponují velkým elánem svých obyvatel a místních zastupitelů. Není zase tak úplně jednoduché zorganizovat zabijačku ve velkém! Naštěstí pomáhá znamenitý řezník Karel Šimpacha z Neumětel. Díky němu se výsledné produkty jen rozplývají na jazyku.

Jak se posvícení připravuje?

Na přípravu akce, jejímž vyvrcholením je posvícení v Letech, je třeba vyhradit nejméně dva měsíce předem pro shánění sponzorů, domlouvání zajímavých kapel, které kulturně obohacují program, prodejců pro posvícenský jarmark, pozvání samotného Martina, aby obec při svých vyjížďkách neminul, a také tolik potřebnou propagaci.

Nejdůležitější je ale předem s panem řezníkem dohodnout, jaké pochoutky budou pro návštěvníky posvícení nabízeny a které suroviny na zabijačku opatřit.

Celý týden před Martinem se shromažďují ingredience a potřeby jak pro zabijačkové výrobky, tak pro doprovodný prodej koláčů a kremrolí. Koláče pak plní velmi důležitou roli v  soutěžích pro děti i dospělé.

Velký dík patří supermarketu ESO 

Se zajišťováním veškerého pečiva po celou dobu konání letovského posvícení, které letos bude již poosmé, velkou měrou pomáhá a formou sponzorského daru obci přispívá místní supermarket ESO v zastoupení pana majitele Zdeňka Žáčka.

A dar je to vskutku královský: každý rok včetně letoška obec dostala na 70 kg svatebních koláčků, na 500 kremrolí, 40 pecnů chleba a 16 kg buchet!

Panu Žáčkovi za to patří velký dík!

Ve čtvrtek před Martinem se na obecním úřadě dějí věci. Kancelář se změní na výrobnu, kde se pilně špejlují střívka na jitrnice. Je škoda, že se v zájmu zachování důstojnosti úřadu nepodařilo ulovit žádnou usvědčující fotografii.

V pátek se tradičně za sokolovnou pod hrází, obvykle už od samého rána, vaří ovárek, aby maso z něj mohlo být postupně krájením a mletím za přiměřeného přidávání soli, kmínu, pepře a dalšího koření zpracováno do jitrnic a jelítek, kterých vzniká každoročně kolem tisíce. To, co bylo započato ve čtvrtek, nyní spěje ke zdárnému konci. Našpejlovaná střívka se naplní a zajistí špejlí i z druhého konce.

Pod kotli plápolá oheň, pilně se přikládá, aby jitrnicím nebyla zima. Polévka, zvaná též prdelačka, voní po okolí a za občasného zamíchání pomalu chladne do poživatelné teploty.

Pro unavené spoluobčany je připraven šálek kávy a dobrá bábovka.

Posvícenská sobota ve znamení zábavy

V jedenáct hodin sobotního dopoledne je jarmark zahájen. S úderem poledního začne hrát první kapela. Program hudebního doprovodu je pro letošek připraven tak, aby si na své přišlo co nejvíce návštěvníků – pokud sem zavítáte, můžete se zaposlouchat do tónů dechovky, jazzu, staročeských písniček i country.

Ve tři po obědě snad přijede i Martin na bílém koni a odstartuje posvícenské soutěže a klání pro radost dětí i dospělých. Součástí odpoledne bude i vyhlašování ceny Našich novin.

Celý den se můžete těšit z bohatého programu. Kdo by návštěvě odolal?

(lk, bt)