Pečená krůta s kaštanovou nádivkou a marinované zelí s pomerančem

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou a marinované zelí s pomerančemNa tradiční český vánoční stůl patří rybí polévka a kapr se salátem. Na první svátek vánoční i na Štěpána asi také pravidelně připravujete oblíbené menu, které je garancí svátečního oběda.

Vánoční pečená krůta s kaštanovou (mandlovou) nádivkou

Ingredience:

1 větší krůta

100 g anglické slaniny

35 g másla

svazek nakrájených bylinek, cibule, mrkev, celer, petržel

sůl, bílý pepř

Nádivka: 

300 g mletého masa (nebo drůbeží játra, srdce a drůbky
nakrájené na malé kousky)

4 jemně nakrájené šalotky (cibule)

2 svazečky jemně nakrájených celerových listů (kudrnka, pažitka)

200 g vařených a nakrájených kaštanů nebo mandlí

veka, rohlíky nebo toastový chléb opečené v troubě

6 vajec

50 g másla

2 dl mléka

½ svazku jemně nakrájené šalvěje

4 cl kubánského rumu (armagnac, koňak)

strouhaný muškátový oříšek

sůl a černý pepř

Postup:

Toastový chléb namočíme do mléka, na másle dozlatova orestujeme šalotku, mrkev a celer. Poté přidáme maso, kaštany, sůl, pepř a podusíme, dokud není maso měkké. Masovou směs necháme lehce vychladnout, poté přidáme chléb, šalvěj, muškátový oříšek, armagnac (koňak), změklé máslo utřeme se žloutky do pěny. Vše dobře promícháme. Nakonec nádivku zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků.

Krůtu zevnitř osolíme a opepříme, prošpikujeme ji proužky nakrájené slaniny, naplníme nádivkou a zašijeme. Osolíme a opepříme i zvenčí a lehce potřeme máslem.

Troubu předehřejeme na 175 °C, krůtu položíme do velkého pekáče, přidáme nasekané bylinky a zalijeme sklenicí vody. Maso pravidelně podléváme šťávou, aby nebylo suché. Pečeme nejméně 60 minut.

 (jh, bt)