Jak chutnají irské Vánoce

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Pro letošní vánoční tabuli jsme „dolétli“ až na Zelený ostrov, jak bývá nazýváno Irsko. Jeho obyvatelé jsou etnicky velmi, ale Vánoce mají postavené na křesťanském základě, a proto se i v Atlantském oceánu můžeme cítit jako doma.

Přestože na prostřeném stole nenajdeme smaženého kapra s bramborovým salátem, ale například polévku z mořských ryb, zelí, kaštany, kachnu či šunku.

Atmosféru českých svátků v Irsku navozuje adventní věnec, spousta svíček i rodinná atmosféra. Vánoce jsou pro Iry nejdůležitějším svátkem v roce a u velkého stolu se schází široké příbuzenstvo i přátelé. Slaví se 25. prosince, tedy na náš první svátek vánoční. Mnoho stolů je sice obtěžkáno krocanem, jde ale o novodobější zvyk přivátý z Ameriky. Většina rodin zůstala věrná původním pokrmům – pečené huse či kachně, šunce, šťouchaným bramborům s jarní cibulkou a s velkým kusem másla, který se roztéká na povrchu (tzv. champ), vařenému zelí s trochou slaniny, irskému whisky koláči či sladkému rozinkovému chlebu zvanému barmbrack.

Irské vánoční menu si každá rodina upravuje podle svých představ. Udělali jsme to také. A uvařili a ochutnali chody, jež nabízíme v následujících receptech. Třeba vás mohou inspirovat na první svátek vánoční, který bude v Irsku právě tím nejsvátečnějším dnem. Pohodovou atmosféru a dobrou chuť!

Všechny recepty jsou zhruba pro 8 porcí.

Polévka
Chowder z darů moře a ryb
Hustá smetanová rybí polévka

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 50 g slaniny
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší celer velikosti tenisáku
  • 0,5 kg brambor
  • 1 kg mořských plodů
  • 250 g lososa s kůží
  • 1 láhev bílého suchého vína
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • čerstvý koriandr na zdobení
  • bílý pepř (čerstvě umletý)
  • sůl

Nejdříve si připravíme 1,5 l vývaru – kůži z lososa povaříme s bobkovými listy a novým kořením.

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli, mrkev a celer, až začnou zlátnout. Přisypeme nakrájené brambory, které restujeme zhruba sedm minut, směs průběžně podléváme vývarem, aby se nepřipálila.

Pak vložíme lososa, zvolna restujeme, dále přidáme plody moře a zalijeme zbylým vývarem. Vaříme 5 až 7 minut. Lehce osolíme a opepříme, aby se všechny chutě co nejlépe spojily.

Oddělíme si necelou polovinu polévky, rozmixujeme ji a vrátíme zpět do hrnce k první části. Přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem a lehce povaříme. Nakonec vmícháme máslo, abychom zjemnili krémovou chuť.

Nalijeme do talíře a ozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s bílým chlebem a ideálně se sklenkou bílého vína.

Náš postřeh: Polévka je opravdu hustá a lahodná, pro milovníky mořských plodů skutečná lahůdka. Přestože šlo o první chod, někteří si okamžitě přidali.

Hlavní chod
Pečená kachna s jablky a pečenými kaštany

  • 1 celá kachna (cca 2,5 kg)
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 0,5 kg jedlých kaštanů
  • 2 ks celé skořice
  • kmín
  • sůl

Nejdřív se pustíme do přípravy jedlých kaštanů. Nahoře uděláme řez ve tvaru kříže. Rozpálíme olej na pánvi, přidáme nakrojené kaštany a pod pokličkou je restujeme asi 5 až 7 minut, až nám puknou a slupka se oddělí. Půlku kaštanů vyloupeme a použijeme pro nadití kachny.

Poté zpracujeme náplň do kachny. Oloupaná jablka a cibuli nakrájíme na větší kousky, přidáme vyloupané kaštany a celou skořici. Vše smícháme a naplníme kachnu. Osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, dáme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova 2 až 2,5 hodiny. Průběžně otáčíme, podléváme a přeléváme.

Pečená šunka

  • 2 kg šunky s kůží a kostí ze selete

Kůži na šunce si nakrájíme křížem krážem i podle své fantazie. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby rozpálené na 150 °C péct zhruba na 45 minut. Poté sundáme alobal a dopékáme dalších 20 až 30 minut doměkka a dozlatova. Pokud máme povrch příliš tvrdý, otočíme šunku asi na 5 minut kůží dolů a máme hotovo.

Náš postřeh: Obě pečená masa vypadají báječně již při servírování na velký talíř. Doporučujeme vám nedělat to příliš dlouho, protože vaše chuťové pohárky budou vybičovány na maximum. Kachna i šunka se rozplývaly na jazyku. Ani jedno maso nebylo tučné, přitom každé jiné. Kachna měla příjemnou chuť, kterou nepřebila kupa koření. Šunka byla oproti ní slanější, ale také vynikající, a sousta kachny v pohodě doplňovala. Velice dobře se u jídla povídalo a hodnotilo. Někdo dával přednost kachně, jiný šunce. Ale všem chutnaly báječné kaštany. Určitě je kupujte tam, kde jste si jisti jejich kvalitou. Skvěle doplňují maso, ale výtečné jsou i jako „jednohubky“.

Champ
Šťouchané brambory s jarní cibulkou a máslem roztékajícím se na povrchu

  • 2 kg loupaných brambor
  • 2 svazky nasekané jarní cibulky
  • 250 g másla
  • sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a přidáme 100 g másla a jarní cibulku. Rozšťoucháme a přemístíme do nádoby, v níž budeme pokrm podávat. Navrch nakrájíme zbylé máslo, aby se nám mohlo krásně roztéct.

Náš postřeh: Máslo roztékající se na povrchu… Úžasná záležitost i výsledná chuť. Je dobré dát ho na brambory krátce před servírováním na stůl, abyste tento proces mohli chvíli sledovat. Nebojte se, je rychlý. Na stolování z velkých nádob je krásné, že si můžete jednotlivé pokrmy nabrat podle své chuti v množství, které chcete.

Dezert
Barmbrack
Mírně sladký rozinkový bochánek podávaný s šálkem silného čaje

  • 2 lžíce oleje
  • 1 1/4 šálku uvařeného černého čaje (vychladlého)
  • 3/4 šálku světlého třtinového cukru (pokud nemáme světlý, použijeme tmavý)
  • 1 1/4 šálku rozinek
  • 1/4 šálku nasekaného kandovaného citronu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 rozšlehané vejce
  • máslo na vymazání formy

Do mísy nalijeme čaj, vsypeme cukr, rozinky a citronovou kůru, přikryjeme a necháme odstát do druhého dne. Pak přidáme olej, hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. Vše řádně promícháme.

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní připravenou směs a dáme péct do trouby předem vyhřáté na 150 °C. Pečeme asi hodinu. Zapíchnutím špejle ověříme, zda je chléb tak, jak má být, pokud se špejle při vytažení nelepí, máme hotovo.

Chléb necháme vychladnout a podáváme ho namazaný máslem a s dobrým silným čajem, ideálně černým irským.

Náš postřeh: Nejdřív jsme vypadali na to, že už do sebe opravdu nic nedostaneme. No tak kousíček… A brzy nezůstalo jen při něm. Tento sladký chlebík nás příjemně překvapil. Určitě si ho namažte máslem, jak je doporučeno v receptu. A pokud máte pocit, že byste si na něm rádi smlsli třeba následující den na snídani, udělejte raději dva. Víme, proč to píšeme.

Vánoční střípky z Irska:

  • Irové dávají na štědrovečerní tabuli také chléb a mléko pro Josefa, Marii a malého Ježíška jako symbol pohostinnosti. Zároveň nedovírají dveře od domu, čímž vyjadřují naději, že je svatá trojice navštíví. V oknech jim na cestu svítí svíčky, které zároveň zvou kněze k večeři.
  • Adventní věnce krášlí naše domácnosti i ty irské. Tradiční čtyři svíčky jsou nazdobené na zelených smotaných větvích. Zelené dekorace a spousta svíček jsou součástí domácí výzdoby a nechybí ani na sváteční tabuli.
  • Stromeček se v Irsku strojí i pár dní před Vánoci. V některých rodinách začínají už na začátku prosince.
  • Irové také znají tradiční půlnoční mši, oproti té naší o den později. Vánoce jsou pro ně obdobím náboženských a duchovních oslav. Kostely tam navštěvuje víc lidí než v České republice. Rodiny často chodí na mši i druhý den odpoledne. Na některých místech jde o půlnoční mši „přesunutou“ na později, aby ji mohlo navštívit co nejvíc lidí v čilé a pohodové náladě.
  • Češi, kteří trávili v irských rodinách i vánoční svátky, vzpomínají nejen na bohatě prostřený stůl, ale také na pěkně prožitý čas u vánočního stromečku. Nikam se nespěchalo a postupně rozbalované dárky dělaly radost všem přítomným.
  • Irsko se nachází v Atlantském oceánu. Je druhým největším z Britských ostrovů a třetím největším ostrovem Evropy. Má kolem pěti milionů obyvatel. V roce 1919 se osamostatnilo od Velké Británie. Hlavním městem je Dublin. Irsku se všeobecně říká Smaragdový nebo Zelený ostrov. Zelená barva se objevuje nejen na vánočním stole, pro Iry je obecně velmi důležitá. Je jednou ze tří barev na irské vlajce. Má ji v sobě i národní symbol v podobě jetelového trojlístku. A do třetice jsou pro Irsko typické krásné zelené pastviny, které se rozléhají, kam až oko dohlédne.

Text: Jaromír Horáček, Liběna Nová
Foto: Petra Stehlíková, Radek Havlíček